Ve čtvrtfinále olympijského turnaje jsou hokejisté Slovinska, Ruska a Lotyšska

V prvních dvou osmifinálových zápasech olympijského hokejového turnaje v Soči se z postupu radovalo Slovinsko po vítězství nad Rakouskem a Rusko, které vyřadilo Norsko. Ve čtvrtfinále si překvapivě zahraje také Lotyšsko, protože v repríze duelu ze základní skupiny tentokrát porazili Švýcarsko 3:1.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovinsko se raduje z gólu v osmifinálovém utkání s Rakouskem

Slovinsko se raduje z gólu v osmifinálovém utkání s Rakouskem | Zdroj: ČTK

Největším překvapením jsou v Soči po osmifinálovém vítězství hokejisté Slovinska. Už ve skupině odehráli kvalitní utkání s Ruskem, které ale prohráli. Ve druhém duelu už si však připsali tříbodové vítězství nad Slovenskem, a i když pak nestačili na výběr USA, díky třem bodům nastoupili ve vyřazovací části proti Rakousku.

V utkání, které rozhodlo o postupu mezi nejlepších osm týmů olympijského turnaje, se týmu okolo kapitána Anže Kopitara dařilo od úvodního hvizdu. Hned v šesté minutě otevřel skóre zápasu právě Kopitar a po prvních dvaceti minutách už vedlo Slovinsko o dva góly.

I v dalších dvou třetinách tahali Rakušané za kratší konec. Slovinci přidali v každé třetině po jednom gólu a bez problémů došli do čtvrtfinále. Tam na ně čeká výběr Švédska.

Slovinsko - Rakousko 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. A. Kopitar (Tičar, Jeglič), 12. Urbas (Kovačevič), 24. Kovačevič (D. Rodman, Muršak), 58. Muršak (D. Rodman). Rozhodčí: Šindler (ČR), Jackson - George, Woodworth (všichni USA). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 6821.

Ve druhém osmifinálovém utkání splnilo Rusko roli jasného favorita. I když úvodní třetina se domácím hokejistům nevydařila a nedokázali se v ní prosadit.

V dalších průběhu zápasu norský brankář Haugen čtyřikrát kapituloval, když se dvakrát prosadil Raduloval a na tři branky přihrával kapitán Dacjuk. Opět se však nedařilo nejlepšímu střelci NHL Ovečkinovi ani další ofenzivní hvězdě v ruském výběru Malkinovi. Rusko se přesto může připravovat na čtvrtfinále, ve kterém se utká Finskem.

Rusko - Norsko 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 25. A. Radulov (Dacjuk), 38. Kovalčuk (A. Radulov, Dacjuk), 59. A. Radulov (Dacjuk), 60. Těreščenko (Tichonov, Tarasenko). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Pollock (Kan.) - McElman (USA), Valach (SR). Vyloučení: 1:3. Bez využití. Diváci: 11 423.

V posledním osmifinálovém zápase překvapilo Lotyšsko hokejisty Švýcarska. Úřadující vicemistři světa pokračovali ve střeleckém trápení a opět nedokázali dát více jak jeden gól. Za to je soupeř potrestal, už v první třetině dvakrát prostřelil brankáře Hillera a dovedl utkání k nečekanému postupu.

Švýcarsko - Lotyšsko 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 36. Plüss (Suri) - 9. Bartulis (Daugavinš, Girgensons), 12. Darzinš (M. Redlihs), 59. Darzinš (Pavlovs, Masalskis). Rozhodčí: Leggo (USA), Rönn (Fin.) - Kovachik (Kan.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Diváci: 7912.

Play-off olympijského turnaje v hokeji (stav k 18. 2. 2014) | Foto: Michal Jindra

Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme