Legendární dům Avion v Olomouci je na prodej za 45 milionů korun

Známá budova s letadly na fasádě a sochou pilota pod balkony v Olomouci-Neředíně je na prodej. Radnice prodává bytový dům s restaurací za pětačtyřicet milionů korun. Nájemníci mají obavu z budoucnosti, podle opozice není důvod se ho zbavovat a měl by v majetku města zůstat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Město nabízí ke koupi známou budovu v Olomouci

Město nabízí ke koupi známou budovu v Olomouci | Foto: Blanka Mazalová | Zdroj: Český rozhlas

„To víte, že to na mě nepůsobí dobře. Kdyby chtěli, abych odsud odešla, tak by mi museli dát náhradní byt. Myslím, že nejsou tak sprostí, aby mě vyhodili pod most,“ dívá se do budoucnosti s obavami důchodkyně Jaroslava Pluháčková.

V Avionu bydlí od 70. let, kdy ho jako výraznou dominantu lokality Neředín netradičními aviatickými motivy vyzdobil architekt Petr Brauner. O tom, že by město chtělo dům prodat, neměla paní Jaroslava ani tušení. Neví, co bude dál a má strach o střechu nad hlavou.

„Je to tak dva tři roky, kdy z radnice přišel papír, že se byty nebudou ani do budoucna prodávat. A najednou je to rána, že se prodává celý barák,“ říká paní Jaroslava.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na osud olomoucké budovy Avion se vyptávala reportérka Blanka Mazalová

Nájemníci přemítají, co s nimi bude. Vedou se diskuze, proč se město chce zbavit domu s lukrativními malometrážními byty.

„Určitě tam lidé mají malý nájem a není to finančně výhodné, protože by do toho museli hodně investovat. Pokud to někdo koupí, investuje do toho a lidi tam nechá, proč ne,“ domnívá se jedna z obyvatelek města.

Olomoučtí radní prodej městského domu Avion ze cenu 45 milionů korun odsouhlasili v polovině ledna. Rozprodávání městského majetku se nelíbí opozici. Jen Avion každoročně generuje výnos čtyři a půl milionu korun.

Sociálnědemokratický zastupitel Filip Žáček, upozorňuje na to, že právě malé byty jsou pro město cenné.

„Mohou sloužit jako byty pro starší lidi, mohou mít využití jako sociální bydlení, nebo by mohly do budoucna sloužit jako startovací byty pro mladé rodiny s dětmi,“ domnívá se Žáček.

Výrazná ikona městské čtvrti Neředín plní podle něj i další veřejně prospěšné účely. „Je to místo, kde dnes funguje veřejný internet, což je jedna služba pro občany, a je to také místo, kde zasedá komise městské části,“ dodává.

Náměstek primátora z ODS Martin Major namítá, že sociální bydlení je prostor spíš pro podnikatele.

„Máme spoustu žádostí od podnikatelů v této oblasti, kteří chtějí vybudovat nové malometrážní byty do velikosti 30 až 40 metrů. Myslím si, že na území města je těchto bytů opravdu velká spousta a jsou to jak byty určené k prodeji do osobního vlastnictví zájemců, tak byty určené k nájmu,“ uvádí Major.

Budova je známá letadly na fasádě | Foto: Blanka Mazalová

K prodeji město nutí nedostatek peněz, které potřebuje na spolufinancování projektů dotovaných z Evropské unie.

„Musím zdůraznit, že se nejedná o prodej, z jehož výtěžku by byly financovány platy zaměstnanců nebo hrazeny běžné provozní faktury. Jedná se o peníze, které jsou využity na zaplacení povinného podílů při realizaci akcí, které jsou dotovány v rámci evropských dotačních programů,“ vysvětluje Major.

Pro město zkrátka není Avion efektivní. Potřebuje totiž nákladnou rekonstrukci, na kterou teď město nemá. Ani budoucí nájem by neměl být podle Martina Majora pro obyvatele domu žádnou pohromou.

„Nájemné, které město účtuje svým nájemníkům, je téměř na komerční výši. Nájemné města je 85 korun, zatímco komerční nájem se pohybuje mezi 90 a 92 korunami,“ uklidňuje obyvatele Major.

První pokus prodat Avion v Olomouci nevyšel. Přišla jedna nabídka, která nesplnila formální náležitosti, město proto vypsalo druhé kolo. O tom, jestli se dům prodá, rozhodnou zastupitelé možná už 1. března, případně na dalším zasedání.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme