Sobotkova vláda získala důvěru, podpořilo ji 110 koaličních poslanců

Premiér Bohuslav Sobotka získal ve sněmovně důvěru pro svou vládu. Podpořilo ji podle očekávání všech 110 přítomných poslanců vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Kvůli vážným zdravotním důvodům ve sněmovně chyběl Ivan Gabal z KDU-ČSL.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka | Zdroj: ČTK

O důvěře vládě rozhodovalo 181 poslanců z celkového počtu 200. Týmu premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD by tedy stačilo pro její získání 91 hlasů.

Proti hlasovalo 38 přítomných zákonodárců z TOP 09 a Starostů a ODS. Všech 33 komunistů se hlasování zdrželo. Zástupci hnutí Úsvit opustili před rozhodováním jednací sál, jak dopředu avizovali. Kromě nich a Gabala nebyli hlasování přítomni také čtyři poslanci TOP 09 a Starostů.

Poslanci hlasovali veřejně v abecedním pořadí. Pozici prvního hlasujícího si sám vylosoval předseda sněmovny Jan Hamáček z ČSSD, což vyvolalo v sále smích i potlesk. Šéf dolní komory zdůraznil, že má nejméně dvě stovky svědků na to, že losování nezmanipuloval.

Sledovali jsme ONLINE: Vláda žádala o důvěru, poslanci diskutovali přes 10 hodin

Číst článek

Hlasování předcházela téměř jedenáctihodinová debata, do které se zapojilo několik desítek poslanců. Opozice vládu tvrdě kritizovala, protože podle ní nejsou sliby reálné a kabinet na ně nebude mít peníze.

Prezident Miloš Zeman, který vystoupil v samém úvodu jednání, vyzval vládu k hledání inspirace v dalších evropských státech a kritizoval hledání "české cesty" za každou cenu.

Členové vlády | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme