Ve Velešíně schválili rozpočet, chtějí opravit autobusové nádraží a koupit penzion

Po téměř dvouměsíčním rozpočtovém provizoriu schválili ve Velešíně na Českobudějovicku rozpočet. Město plánuje opravit autobusové nádraží a koupit penzion U Zlaté podkovy. Zastupitelé se také rozhodli prodat pozemky v Budějovické ulici developerovi, který na nich postaví obchodní centrum.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velešín z balonu

Velešín z balonu | Foto: František Šrámek

S konečnou podobnou finančního plánu pro letošní rok čekalo město do doby, kdy bude znát přesné určení daní.

Velešín bude hospodařit se 62 miliony korun, schodek ve výši necelých pěti milionů korun pokryje z rezerv minulých let. V rozpočtu počítá Velešín i s řadou investic.

„Jsou to zejména opravy, rekonstrukce chodníků, silnic a další věci týkající se například sportovního hřiště nebo hřiště pro děti. Máme v plánu i větší akce, které jsou závislé na dotacích,“ uvedl starosta Josef Klíma.

Autobusové nádraží, penzion i nové obchodní centrum

Město, které se nachází jižně od Českých Budějovic, plánuje na letošní rok celkovou rekonstrukci autobusového nádraží.

Na úpravu prostranství v centru města bude radnice potřebovat asi 25 milionů korun. Velkou část nákladů by měla pokrýt právě dotace z programu Zelená úsporám, na kterou město čeká za zateplení základní a mateřské školy. Jakmile stát dotaci proplatí, může se Velešín pustit do oprav autobusového nádraží.

Zastupitelé také odsouhlasili koupi penzionu U Zlaté podkovy. Za sedm a půl milionu korun získá město restauraci i ubytování. Město tak získalo prostor pro pořádání společenských akcí.

Ve Velešíně by ještě letos mělo vyrůst obchodní centrum v Budějovické ulici, v lokalitě pod sídlištěm.

„Za to jsme dostali kromě možnosti pro občany nákupu i možnost sportovního vyžití. Takže to hřiště, plus to zázemí, parkoviště a plus chodník, který bude kolem silnice Budějovická ulice, je darem developera,“ informoval starosta Velešína Josef Klíma.

Kromě prodejny potravin s doplňkovým sortimentem a masnou zaplatí developer také stavbu dopravního napojení.


Zvětšit mapu

Lucie Suchánková Hochmanová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme