Unikátní léčebné prameny v Soči vyhledávají pacienti z celého Ruska

O Soči se dnes mluví hlavně v souvislosti s olympijskými hrami. Rusové si ale město spojují také s léčbou a relaxací. Nachází se tam totiž velké množství sanatorií s léčebnými prameny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bazén s termální vodou v Městských lázních

Bazén s termální vodou v Městských lázních | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Letovisko Soči je mezi Rusy oblíbené už více než sto let, a to kvůli léčebným ústavům, kterých je tam více než 70. To v části Macesta je tím nejstarším a největším v Rusku. V minulosti tam jezdili nabírat energii také sovětští vůdci Josif Vissarionovič Stalin nebo Leonid Brežněv.

„Právě tady našli před více než sto lety tento léčebný pramen. Nejdříve si lidé lehali jen do vyhloubených jam a později postavili první dřevěné vany,“ říká zdravotní sestra.

Každý Rus, který má například revma, chce do Soči do léčebného sanatoria Macesta. Sirovodíkové prameny totiž mají blahodárné účinky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O lázně v Soči se zajímal tamní zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška

„Výjimečnost naší vody spočívá v koncentraci sirovodíku, který pozitivně působí na organismus,“ vysvětluje hlavní lékař Alexander Alešejev. „Hlavně léčíme nemoci kloubů, páteře, kožní problémy, ale také neplodnost,“ dodává.

Desítky léčebných sanatorií v Soči se plní už od února pacienty z celého Ruska. Přednost mají ale lidé, kteří pracují po celý rok v mrazivých podmínkách na Sibiři, na ropných a plynových polích anebo v průmyslových městech.

„Jsem z Norilsku. Kvůli velkým mrazům u nás mám problémy s chůzí a tady mě vždy dávají dohromady,“ potvrzuje jeden z pacientů.

Léčebný efekt má voda pouze při 36 stupních Celsia. Zdravotní sestry proto při napouštění vany neustále kontrolují teploměr. „Náš pramen nikdy nevyschne,“ uzavírá lékař.

Olympijský park v Soči | Foto: Reuters

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme