Německé dráhy oficiálně představily nové rychlovlaky. Jezdí až 320 km/h

Po německých kolejích se dosud proháněly vlaky 250kilometrovou rychlostí. Teď ale společnost Deutsche Bahn představila nové vysokorychlostní vlaky ICE. Jsou údajně úspornější, spotřebují méně energie a cestujícím nabízejí ještě více pohodlí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlovlak ICE

Rychlovlak ICE | Foto: Marek Kuchařík | Zdroj: Český rozhlas

Původně měly vlaky nejnovější generace jezdit v Německu už před dvěma lety, dodávka se ale zpozdila.

Teď jsou první ze 17 nových souprav v provozu, zatím na trati mezi Kolínem a Stuttgartem. V novém koridoru dosahují až 320 kilometrové rychlosti.

Podle technického inženýra Edzarda Lübbena jsou vlaky mnohem stabilnější. Už ty současné nabízejí značné pohodlí, nová generace rychlovlaků navíc pamatuje například na lidi s postižením – nápisy jsou i v Brailově písmě.

Ve vlaku jsou podobně jako v letadle obrazovky ukazující, jakou rychlostí se souprava právě pohybuje a kde. ICE třetí generace má osm vagónů s 444 místy, z toho čtvrtina je první třída.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala německá zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová

Nové systémy umožňují cesty i do jiných evropských zemí jako Francie, Benelux nebo Nizozemí.

Právě přizpůsobení se jednotlivým železničním systémům v zahraničí je hlavním důvodem, proč se dodávka rychlovlaků o dva roky zpozdila.

Do České republiky ICE zatím nezamíří. Vysokorychlostní koridor se momentálně buduje mezi Berlínem a Mnichovem. Namísto současných šesti hodin pak cestující urazí trať za polovinu.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme