Na konci února bude Praha simulovat blackout. Obyvatel se cvičení nedotkne

Pražský magistrát si chce ověřit, jestli je krizový štáb města připravený na rozsáhlý výpadek elektřiny. Na 26. února proto plánuje takzvaný blackout nanečisto. Cvičení ukáže, jak jsou jednotlivé složky pražského záchranného systému schopny komunikovat a spolupracovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrická zásuvka

Elektrická zásuvka | Foto: Ladislav Bába

Primátor Tomáš Hudeček z TOP 09 poukázal na nedostatky v krizové připravenosti Prahy, které se projevily během povodní v roce 2013. Cvičný blackout podle něj pomůže odhalit další z nich.

„Po mých zkušenostech s výpadkem proudu krátce po povodních, výpadkem signalizačních zařízení, výpadkem dorozumívacích zařízení, mám osobně pocit, že toto je hlavní úkol samosprávy, na který by měla dbát,“ zdůraznil Tomáš Hudeček a pokračoval:

„Za tu dobu, která utekla od povodně, máme proškolený personál, jsme ve finální fázi přepracovávání povodňových plánů.“

Náklady akce by podle primátora Tomáše Hudečka z Top 09 neměly přesáhnout milion korun. Peníze jsou k dispozici v rozpočtu odboru Bezpečnosti krizového řízení. „Není zcela malý. Je v rádu desítek milionů korun, ale toto cvičení, které chystáme, je v řádu jednotek milionů korun, popřípadě set tisíců korun,“ potvrzuje.

Pražané cvičení nepocítí. Sledovat ho ale mohou online

Obyvatel Prahy se simulovaný blackout nijak nedotkne. Podle ředitele odboru bezpečnosti a krizového řízení Josefa Juránka mohou občané průběh akce sledovat online.

„Nebude vypnutý proud. Týká se to zástupců krizového štábu. Týká se to organizací, které se zabývají energiemi všeho druhu: teplo, elektřina, plyn a všech dalších cvičících, kterých je dneska přímo kolem stovky. K tomu poběží celý den i webovky, takže kdokoliv z Prahy si bude moc přečíst, jak to cvičení probíhá,“ vysvětluje Josef Juránek.

Krizový štáb tak 26. února pojme na magistrátu víc než sto profesionálů, kteří se zaměří na několik zásadních oblastí. Podle ředitele odboru bezpečnosti a krizového řízení Josefa Juránka je v případě blackoutu na prvním místě záchrana lidí.

„Cvičení začne tím, že budeme simulovat vyprošťování osob uvízlých ve výtazích. To druhé je evakuace lidí z metra. Potom to cvičení ukáže na velkou důležitost, to je zásobování pitnou vodou. Musíme se postarat o fungování ústavů, nemocnic, o lidi omezeně pohyblivé,“ uzavírá Juránek.

mad, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme