Hra o finance pro ústecké Činoherní studio vstoupí do dalšího jednání

V Ústí nad Labem hrozí zánik Činoherního studia. Zítra vyprší lhůta, do kdy se podle výzvy radních má přihlásit o osm milionů na letošní rok. To ale vedení divadla odmítá. K jednacímu stolu se obě strany snaží dostat zástupci ministerstva kultury a dnes přijede do města i prezident Herecké asociace Jiří Hromada.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstek ministra kultury Miroslav Rovenský (s šálou) po jednání s ústeckým primátorem Vítem Mandíkem a ředitelem Činoherního studia Vladimírem Čepkem o současné situaci chvíli diskutoval s herci.

Náměstek ministra kultury Miroslav Rovenský (s šálou) po jednání s ústeckým primátorem Vítem Mandíkem a ředitelem Činoherního studia Vladimírem Čepkem o současné situaci chvíli diskutoval s herci. | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Náměstek ministra kultury Miroslav Rovenský z KDU-ČSL označil změnu způsobu financování uprostřed sezony za nestandardní a přivezl ústeckému primátorovi Vítu Mandíkovi z ČSSD několik příkladů z jiných měst.

„Dlouhodobější granty si umím představit. Město takového typu může něco takového nabídnout: v tomto případě několikaleté záruky na stejné financování,“ říká Miroslav Rovenský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spory o finance pro ústecké Činoherní studio sleduje Gabriela Hauptvogelová

Primátor Vít Mandík z ČSSD a další tři radní prostřednictvím náměstka kultury podle ředitele Činoherního studia Vladimíra Čepka navrhli určitý kompromis, který ještě nechtěl upřesnit.

„Jsou tam určité drobné ústupky od města, které chci vnímat jako vstřícný krok. Podle mě v tuhle chvíli podstatu toho problému neřeší,“ naznačuje Vladimír Čepek.

Do grantu o 8 milionů se Čepek stále odmítá přihlásit. Peníze by nestačily totiž podle podmínek do konce roku. „Čistě hypoteticky se to nepovedlo dofinancovat a já bych musel někdy 31. 10. třeba ukončit provoz v tohle baráku, tak samozřejmě je taky možnost, že ten grant budu muset zpětně vracet,“ říká.

Ústečtí radní stále trvají na tom, aby se divadlo o granty ucházelo. Primátor ani tři další radní jednání se zástupci ministerstva kultury nekomentovali. Náměstek primátora Pavel Boček z hnutí Ústečané ale připustil, že se se zástupci divadla vedení města sejde ještě dnes.

Pokud Činoherní studio nedostane přímý příspěvek od města a zastupitelé začátkem března grantový systém nezruší, pak podle ředitele Čepka divadlo bude muset skončit a vyhlásit insolvenci.

Divadlo pro letošek počítalo s 12milionovým příspěvkem z rozpočtu města, který radní bez předchozího oznámení koncem ledna rozdělili na grantové řízení o 8 milionů pro studiovou formu a 4 miliony pro činoherní představení v Severočeském divadle.

Gabriela Hauptvogelová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme