Ukrajinský Lvov drží opozice, v Rivne dav zastavil milici na cestě do Kyjeva

Protivládně laděné nepokoje ovládly západ Ukrajiny. Opozice tam kontroluje například město Lvov. Aktivisté se snaží dostat i do centra nepokojů v Kyjevě. Tam posílá své jednotky i armáda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina. Lvov. Demonstranti pronikli do budovy státního zastupitelství

Ukrajina. Lvov. Demonstranti pronikli do budovy státního zastupitelství | Zdroj: Reuters

Do Kyjeva v noci dorazily nové posily bojovně naladěných aktivistů opozice, přestože ukrajinské ministerstvo vnitra se snaží prakticky odříznout metropoli od sympatizujících oblastí na západě země.

Policejní hlídky kontrolují vlaky směřující do Kyjeva ze Lvova, soupravy do hlavního města dojíždějí s mnohahodinovým zpožděním. Pod kontrolou jsou i všechny výpadovky z Kyjeva.

Centrem protivládního odporu se na západě Ukrajiny stal Lvov, jehož radnici ovládá národně orientovaná strana Svoboda. Místní aktivisté v noci obsadili prakticky všechny budovy, kde sídlí silové či správní složky kontrolované z Kyjeva.

Do rukou protivládních demonstrantů se dostala místní správa ukrajinské kontrarozvědky, oblastní centrála policie i prokuratura. Lidé vyhazují z oken listiny a pálí je na ulicích.

Zeman uvažuje, zda kvůli násilí na Ukrajině nezruší pozvání Janukovyče

Číst článek

Lvovská kasárna hoří, vojáci podle listu Fokus chtějí objekt dobrovolně vyklidit a složit zbraně. Muniční sklad kontroluje opozice. Dav ovládl i sídlo lvovského dopravního inspektorátu, mladí lidé se zapnutými sirénami nyní v ukořistěných policejních automobilech projíždějí městem.

Starosta Lvova Andrij Sadovyj vyzval obyvatelstvo, aby zabránilo pogromům. Situaci v zemi označil za humanitární katastrofu, za níž je odpovědný prezident Viktor Janukovyč.

Ukrajina, Lvov. Demonstranti před zničenou policejní služebnou | Foto: Reuters

Do rukou opozice padlo i sídlo gubernátora v západoukrajinském Ternopilu. Demonstranti podpálili oblastní policejní velitelství, jeho osazenstvo útočníkům nekladlo odpor a vzdalo se. Pod kontrolou ternopilských demonstrantů je také úřad místní prokuratury, kde prý dav spálil všechny složky případů proti stíhaným demonstrantům.

V Ivano-Frankivsku v noci do úřadu gubernátora proniklo komando krajně pravicové organizace Pravý sektor a budovu odmítá opustit. Oblastní šéf policie údajně pod tlakem událostí odstoupil.

Diplomaté vyzývají k ukončení násilí na Ukrajině, demonstrace pokračují

Číst článek

Útok na policejní velitelství podnikli i demonstranti v západoukrajinském městě Rivne, kde dav zablokoval kasárna pohotovostních jednotek Berkut připravených k přesunu do Kyjeva.

Násilnosti hlásí ukrajinská média i z východu země, který většinou stojí pevně za prezidentem Janukovyčem a jeho vládou. Terčem útoku se tam staly zejména kanceláře strany Svoboda a proevropského hnutí UDAR. Oblastní kancelář strany Svoboda vyhořela v Charkově, v Krivém Rohu neznámí útočníci napadli místní úřadovnu hnutí UDAR a zapálili její vnitřní vybavení.

Z některých měst, například z Žytomyru či Oděsy, odjely do Kyjeva policejní posily. Své jednotky do metropole posílá i armáda.

Radnice ve Lvově | Foto: Český rozhlas

ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme