Čeští běžci skončili ve finále týmovém sprintu poslední, zlato patří Finům

Čeští běžci na lyžích Aleš Razým s Martinem Jakšem skončili ve finále olympijského týmového sprintu po Razýmově pádu na posledním 9. místě. Zlatou medaili v závodu klasickou technikou vybojovali Finové Iivo Niskanen se Sami Jauhojaervim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleš Razým (na obrázku) s Martinem Jakšem postupili do finále týmového sprintu

Aleš Razým (na obrázku) s Martinem Jakšem postupili do finále týmového sprintu | Zdroj: ČTK

Stříbro získali domácí Rusové Maxim Vylegžanin a Nikita Krjukov a bronz mají Švédové Emil Jönsson a Teodor Peterson.

Naděje české dvojice zhatil Razýmův pád v polovině závodu. Při sjezdu ve čtvrtém úseku nezvládl zatáčku a Jakšovi předával s odstupem 15 vteřin. Na vítězné Finy nakonec čeští lyžaři v cíli nabrali ztrátu tři čtvrtě minuty.

Stříbro v dramatickém závěru získali domácí Rusové Maxim Vylegžanin a Nikita Krjukov a bronz Švédové Emil Jönsson a Teodor Peterson.

Po medaili sahali i Němci, jenže do obhájce stříbra Tima Tscharnkeho při posledním sjezdu najel Jauhojärvi a Němec spadl. Kolize zbrzdila i Krjukova a usnadnila Finům cestu za zlatem. Němci vzápětí podali protest, který však jury lyžařské federace FIS zamítla.

Na postup do finále to ale pro českou dvojici dlouho nevypadalo. Z desetičlenné rozjížďky postupovaly přímo pouze první dva páry, další se musely spoléhat na čas. Češi po byli dvou z šesti kol v závěru startovního pole.

Poté se ale začali dotahovat. Při pátém okruhu vytáhl Martin Jakš štafetu na třetí pozici, těsně za druhé Švýcarsko. Aleš Razým v posledním kole štafetu o kýžené jedno místo posunul.

Finále ženského sprintu ovládly Norky Marit Björgenová s Ingvild Flugstad Östbergovou, stříbro vybojovala finská dvojice Aino-Kaisa Saarinenová s Kerttu Niskanenovou a bronz patří Švédkám Idě Ingemarsdotterové a Stině Nilssonové.

Běh na lyžích - sprint dvojic klasicky:
Muži: 1. Niskanen, Jauhojärvi (Fin.) 23:14,89, 2. Vylegžanin, Krjukov (Rus.) -0,97, 3. Jönsson, Peterson (Švéd.) -15,12, 4. Hattestad, Northug (Nor.) -18,66, 5. D. Cologna, G. Cologna (Švýc.) -21,01, 6. Hamilton, Bjornsen (USA) -35,06, 7. Dotzler, Tscharnke (Něm.) -42,13, 8. Čebotko, Poltoranin (Kaz.) -46,49, 9. Razým, Jakš (ČR) -46,94, ...Miranda, Gaillard (Fr.) nenastoupili do finále.

Ženy: 1. Östbergová, Björgenová (Nor.) 16:04,05, 2. Saarinenová, Niskanová (Fin.) -9,09, 3. Ingemarsdotterová, Nilssonová (Švéd.) -19,77, 4. Böhlerová, Herrmannová (Něm.) -20,92, 5. Jaskowiecová, Kowalczyková (Pol.) -31,49, 6. Docenková, Ivanovová (Rus.) -40,86, 7. Gruberová, Bonerová (Švýc.) -41,42, 8. Caldwellová, Randallová (USA) -44,03, 9. Smutná, Stadloberová (Rak.) -45,11, 10. Čebašeková, Višnarová (Slovin.) -53,93.

Zimní olympijské hry Soči 2014 - grafický profil sportovní disciplíny běh na lyžích | Foto: ČTK

Vojtěch Man, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme