Nepokoje ohrožují ekonomiku Ukrajiny, ceny dluhopisů prudce klesly

Na dění na Ukrajině, kde se vyostřily střety mezi protivládními demonstranty a policií, prakticky okamžitě zareagovaly trhy. Ceny dolarových dluhopisů Ukrajiny padají na rekordní minima. Pro ukrajinskou vládu to znamená, že bude mít financování státu ještě dražší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská metropole  zažívá největší nepokoje od konce ledna

Ukrajinská metropole zažívá největší nepokoje od konce ledna | Zdroj: Reuters

Mechanismus je takový, že země vydávají dluhopisy s určitou dobou splatnosti a investoři je kupují – tím stát dostává hotové peníze.

Investoři na tom přirozeně chtějí vydělat. Úroky – neboli výnosy pro ně – jsou vyjádřením míry rizika, které na sebe investor bere, pokud by mu země nedokázala jeho půjčku splatit.

Toto riziko se nyní podle investorů zvýšilo, ceny dluhopisů padají. „Ukrajina se do toho dostala sama. Investor požaduje vyšší výnos, to znamená nižší cenu, protože vidí vyšší riziko,“ popsal analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Ukrajinský ministr vnitra stahuje vojáky do Kyjeva. Je to občanská válka, říká jeho český kolega

Číst článek

Aktuálně má desetiletý ukrajinský dluhopis výnos 10,5l procenta. Pro srovnání české dluhopisy mají výnosy 2,2 procenta.

Pro Ukrajinu je to nepříjemná zpráva. Je už tak silně zadlužená a navíc pomalu vyčerpává své devizové rezervy. Současné násilí na Ukrajině zároveň ochromuje zahraniční obchod a čím déle bude nejistota pokračovat, tím horší dopady to bude na ekonomiku země mít.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč (vlevo) a jeho ruský protějšek Vladimir Putin v Moskvě | Foto: Reuters

Peníze může ukrajinská vláda získat i jinde než na dluhopisovém trhu – mohla by zkusit rozprodávat státní majetek, například podniky. Jenže je sporné, zda k tomu má mandát, a navíc kupec by musel být hodně velký optimista, aby do rozbouřené země investoval.

Kromě toho by ceny byly zřejmě směšně malé, takže by vláda stejně moc peněz nezískala.

V Kyjevě jsou desítky mrtvých, říkají dobrovolní lékaři

Číst článek

Teoretickou možností by byla pomoc z Ruska. Právě kvůli pomoci z Ruska však Ukrajina pozastavila na konci loňského roku námluvy s Evropskou unií, což vyvolalo dodnes trvající demonstrace.

„To je právě zdrojem celé té krize, že Rusko se snaží zvýšit vliv na Ukrajině mimo jiné i tím, že poskytuje půjčky. Takže Ukrajina si samozřejmě může půjčit mimotržně u spřátelených zemí, ale to prostě není standardní tržní mechanismus,“ podotkl Tomáš Menčík s tím, že hromadění závazků u jedné země není „zdravá struktura“ a není dlouhodobě udržitelné.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme