Hokejisté Ruska skončili už ve čtvrtfinále, Kanada postoupila

Hokejisté Ruska prohráli ve čtvrtfinále olympijských her v Soči s Finskem 1:3 a zůstanou na domácí půdě bez medaile. Finové budou hrát o finále v pátek se Švédskem. Ve druhém semifinále se v zámořské bitvě utká Kanada s USA.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Finska (v modrém) porazili ve čtvrtinále olympijského turnaje Rusko 3:1

Hokejisté Finska (v modrém) porazili ve čtvrtinále olympijského turnaje Rusko 3:1 | Zdroj: ČTK

Kanada naplnila očekávání a Lotyšsko porazila 2:1. Obhájci zlata z Vancouveru se ale na postup hodně nadřeli a rozhodl o něm až na začátku 54. minuty v přesilovce bek Shea Weber.

V semifinále čeká Kanaďany derby proti výběru USA, který vyřadil český tým. Lotyši již postupem mezi nejlepších osm dosáhli na nejlepší umístění v historii a skončí osmí

Rusové se dostali do vedení po osmi odehraných minutách v přesilové hře. Dacjuk našel mezi kruhy Kovalčuka, který střelou k pravé tyči překonal gólmana Raska.

Finové ale bleskově odpověděli. Po 87 vteřinách se Aaltonen zbavil obránce, zleva se natlačil do střelecké pozice a z úhlu prostřelil Varlamova.

Domácí hráči následně ustáli hru v oslabení, ovšem dvě minuty před koncem první třetiny Finsko stejně udeřilo. Granlund přebruslil Vojnova a vybídl Selänneho ke skórování. Třiačtyřicetiletý nejstarší střelec gólu pod pěti kruhy se trefil na turnaji podruhé.

Rusové se ve druhé třetině hnali za vyrovnáním, ovšem v cestě stál skvělý brankář Rask. Navíc ve 26. minutě přidal domácím třetí úder Granlund, který u levé tyče při početní převaze dorazil puk do sítě po střele Selänneho.

Finové přečkali velkou šanci Sjomina, který v samostatném úniku Raska nepřekonal, dorážky Dacjuka s Radulovem i 66 vteřin trvající power play a vyhráli 3:1. Ruský výběr s hvězdami Alexandrem Ovečkinem či Jevgenijem Malkinem tak končí už ve čtvrtfinále.

Play-off olympijského turnaje v hokeji | Foto: Český rozhlas

Hokej - muži:

Kanada - Lotyšsko 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 14. Sharp (Nash), 54. Weber (Doughty, Toews) - 16. Darzinš (Kulda, Sprukts). Rozhodčí: Peel (USA), Rönn - Suominen (oba Fin.), Kovachik (Kan.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 9825.
Sestavy:
Kanada: Price - S. Weber, Keith, Vlasic, Doughty, Pietrangelo, Bouwmeester, Hamhuis - Kunitz, Crosby, Bergeron - Perry, Getzlaf, Benn - Carter, Toews, Marleau - Nash, Tavares, St. Louis - Sharp. Trenér: Mike Babcock.
Lotyšsko: Gudlevskis - Bartulis, Kulda, Rekis, Ozolinš, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs, Freibergs - Karsums, Girgensons, Indrašis - M. Redlihs, Sprukts, Darzinš - Cipulis, Pavlovs, Keninš - Jass, Štals, Berzinš. Trenér: Ted Nolan.

Rusko - Finsko 1:3 (1:2, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 8. Kovalčuk (Dacjuk) - 10. Aaltonen (Kontiola), 18. Selänne (Mikael Granlund), 26. Mikael Granlund (Selänne, Timonen). Rozhodčí: Sutherland (Kan.), Vinnerborg (Švéd.) - Devorski, Wilmot (oba Kan.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 11 654.
Sestavy:
Rusko: Varlamov (27. Bobrovskij) - Markov, Vojnov, Medveděv, Jemelin, Bělov, Nikitin, Tjutin - A. Radulov, Dacjuk, Kovalčuk - Popov, Malkin, Ovečkin - Sjomin, Anisimov, Kuljomin - Tarasenko, Ničuškin, Těreščenko - Tichonov. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
Finsko: Rask - Vatanen, Timonen, Salo, Määttä, Hietanen, Lepistö, Väänänen, Kukkonen - Selänne, Mikael Granlund, Immonen - T. Ruutu, O. Jokinen, J. Jokinen - Korpikoski, Kontiola, Aaltonen - Komarov, Pihlström, Lehterä. Trenér: Erkka Westerlund.

Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme