Eurokomisař pro rozšíření Füle: Podporuji sankce vůči ukrajinským politikům

Eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle souhlasí se zavedením sankcí vůči lidem, kteří jsou zodpovědní za násilí na Ukrajině. Řekl to ve vysílání Českého rozhlasu. O sankcích budou zítra v Bruselu jednat ministři zahraničí členských zemí. Mluví se třeba o zákazu vycestování do Evropské unie pro zodpovědné politiky. Evropská komise je podle Füleho připravená na zhoršující se situaci na Ukrajině reagovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štefan Füle

Štefan Füle | Foto: Tomáš Adamec

Na Ukrajině jste intenzivně jednal s předáky opozici i se zástupci vlády. Překvapila vás eskalace násilí?

Překvapila a určitě jsem nebyl sám, kdo byl překvapen, protože ještě před týdnem dvěma to vypadalo, že se situace obrací k lepšímu. Jak pokud jde o bezpečnostní prostředí, tak pokud jde o podmínky pro politický inkluzivní proces. Ale to, co se stalo včera, bylo obrovským šokem. A obávám se, že takto sklízíme plody nečinnosti hlavních aktérů v posledních týdnech a měsících.

Kdo je podle vás zodpovědný? Selhala třeba i diplomacie Evropské unie?

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Ukrajině mluvil na Radiožurnálu eurokomisař pro rozšíření EU Štefan Füle

Já nevidím selhání evropské diplomacie. Vidím selhání vlády, autority ukrajinského prezidenta, který, připadá mi, velmi dlouho ignoroval Majdan a požadavky demonstrantů. Připadá mi, že selhala i opozice, která nikdy nebyla schopná postavit se jednotně do čela hnutí na Majdanu a jasně definovat program, za který by se demonstrující postavili.

Myšlenka, o které mluví česká diplomacie, ale také ostatní státy EU, tedy zavedení sankcí vůči lidem zodpovědným za násilí na Ukrajině – je to věc, se kterou byste se dokázal ztotožnit?

Nejen ztotožnit. Já za současných podmínek s ní samozřejmě souhlasím. Jak jinak chcete reagovat na desítky mrtvých těl na ukrajinských ulicích? Evropská komise i Catherine Ashtonová (vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, pozn. red.) několikrát řekli, že pokud se situace bude dramaticky zhoršovat, tak jsme připraveni rychle reagovat.

Policie odřízla všechny cesty do Kyjeva, Lvovská oblast vyhlásila nezávislost

Číst článek

A to, že členské státy jsou připraveny přistoupit k projednávání některých dílčích sankcí proti dílčím politikům za jejich kroky, které vedly k násilí, ať už přímo nebo nepřímo, a také ke smrti mnoha lidí, to si myslím, že je správná cesta.

Jaké budou další kroky evropské diplomacie vůči Ukrajině? Nemáte obavu, že se Ukrajina brzy rozpadne na dva státy?

Já doufám, že úvahy jdoucí tímto směrem budou jen spekulacemi a možná přáním některých politiků, a nepřicházejí ze strany Západu. O dalších krocích budeme hovořit zítra na jednání Rady ministrů zahraničních věcí EU, které se zúčastní, předpokládám, i pan ministr Zaorálek.

Zeman asi zruší pozvání Janukovyče‚ vláda mu chce zakázat vstup do EU

Číst článek

A tam budete společně navrhovat postoj, o kterém dnes mluvila naše vláda, tedy zavedení cílených sankcí?

Sbírka Charity ČR pro oběti nepokojů na Ukrajině:
účet 55660022/0800, variabilní symbol 104

Určitě ano. Ale nejen o nich. Do Kyjeva teď odlétá Radoslaw Sikorski, ministr zahraničních věcí Polska. Zítra ráno se k němu připojí ministr zahraničních věcí Německa. A povedou tam jednání, která by snad měla pomoci k deeskalaci napětí. Připravují se další skupiny. Spolu s Catherine Ashtonovou jsme v kontaktu a hledáme nejlepší termín, ať už pro její, nebo moji návštěvu.

Protože sankčními opatřeními v žádném případě nechceme izolovat Ukrajinu jako takovou. Půjde o dílčí opatření směřující na několik politiků nebo činovníků. Pokud jde o Ukrajinu, budeme chtít zůstat věrni našemu cíli, to jest přivést Ukrajinu blíže Evropské unii. Ať už prostřednictvím asociační dohody, nebo jakoukoli jinou formou spolupráce.

Helena Šulcová, Petra Hosenseidlová, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme