Obliba gramofonů roste, litovelský výrobce plánuje vyrobit rekordní počet přístrojů

Společnost SEV Litovel, která je největším evropským a patrně i světovým producentem gramofonů v kvalitě Hi-Fi, letos plánuje zvýšit výrobu o čtvrtinu na rekordních 90 až 100 tisíc přístrojů. Produkci litovelského závodu žene vzhůru hlavně rostoucí poptávka na zahraničních trzích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gramofon

Gramofon | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Na celém světě se ročně díky neutuchající retrovlně prodá několik desítek milionů gramofonů.

Rostoucí zájem se odráží i na produkci litovelského výrobce. Zatímco v letech 2002 až 2009 podnik ročně vyrobil zhruba 30 tisíc gramofonů, loni už to bylo 79 tisíc přístrojů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody rostoucí obliby klasických vinylových desek vysvětloval ve Stalo se dnes Radiožurnálu šéfredaktor Radia Wave Tomáš Turek

Většina z nich firma vyváží do USA, Francie, Anglie či Německa. Češi zatím moderním gramofonům masově nepropadli, i na tuzemském trhu ale poptávka postupně roste.

„Je to snaha zhmotnit hudbu v čase jedniček a nul, kdy si všichni stahují empétrojky a zase je rychle mažou. Hudbu, ke které mají emocionální vztah, chtějí nějakým způsobem vlastnit,“ vysvětluje oblibu vinylových desek a potažmo gramofonů šéfredaktor Radia Wave Tomáš Turek.

Ačkoliv kvalita poslechu klasických desek je podstatně horší než u digitální stopy, mnoho lidí je vnímá jako artefakt, pro interprety zase mohou být formou uměleckého sdělení.

„Když si pořídíte některé album, tak celý koncept je velmi často propojený, jak hudebně, tak vizuálně. Dnes se do vinylů investují obrovské peníze, protože aby si je lidé koupili, tak musí nějaký způsobem vypadat a musí nabízet přidanou hodnotu,“ doplnil Tomáš Turek.

Vladimír Kroc, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme