Prezident Janukovyč se dohodl s opozicí na příměří, policie prý zatím nezasáhne

Schůzka ukrajinské opozice s prezidentem Viktorem Janukovyčem přinesla dohodu o dočasném příměří. Oznámili to opoziční představitelé i prezidentská kancelář. Vláda slibuje, že bezpečnostní složky zatím během této noci proti demonstrantům nezasáhnou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč | Zdroj: ČTK

Podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu, který situaci sleduje přímo na místě, přijali aktivisté zprávu o příměří se značnou nedůvěrou, protože Janukovyčovi prý už nevěří ani slovo.

Zpěvačka Ruslana vyzvala přímo na náměstí Nezávislosti několik tisíc shromážděných, aby se nenechali ani v této situaci vyprovokovat. Požádala je, aby neházeli petardy, kameny ani zápalné lahve za barikády, které stále hoří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na náměstí Nezávislosti po dojednání příměří sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

I přes uzavřené příměří se však z Majdanu stále ozývají výbuchy a sporadicky i střelba.

„Barikáda se posunula opět o několik metrů směrem k centru náměstí. Z levé strany směrem k policii hoří, kouř se valí na policisty. Lidé stojí nahoře na barikádě v pláštěnkách, protože začalo jemně pršet,“ popisuje zpravodaj Českého rozhlasu.

Sbírka Charity ČR pro oběti nepokojů na Ukrajině:
účet 55660022/0800, variabilní symbol 104

Do Kyjeva míří ministři zahraničí Francie, Německa a Polska, aby prezidenta Janukovyče přesvědčili, že silové řešení je tím nejhorším možným. V Bruselu se bude ve čtvrtek jednat i o možném uvalení sankcí na ukrajinské vládní politiky.

Při nepokojích, které minulou noc přerostly v ozbrojené srážky mezi opozicí a policií, přišlo podle oficiálních údajů o život 26 lidí z obou stran, dalších asi 800 je zraněno. Násilí v Kyjevě kritizovala řada zemí, včetně Spojených států, Evropské unie i Česka.

Demonstranti na náměstí Nezávislosti zůstali i po dojednání příměří | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

EU zřejmě zavede sankce proti ukrajinským vládním politikům

Číst článek

Martin Dorazín, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme