Máme naději na účinnou pomoc od EU, věří ukrajinský velvyslanecký rada v Praze

Hlavní odpovědnost k zastavení násilí na Ukrajině musí přijmout tamní prezident Viktor Janukovyč, vzkázal ukrajinským diplomatům český prezident Miloš Zeman. Představitelé pražského velvyslanectví Ukrajiny pak tlumočili Zemanův vzkaz do Kyjeva. Podle velvyslaneckého rady Viktora Matska země oceňuje zapojení českého eurokomisaře Füleho a věří, že jí EU nabídne účinnou pomoc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace za podporu Ukrajiny v Praze

Demonstrace za podporu Ukrajiny v Praze | Foto: Filip Jandourek

„Podle názoru české strany má nyní výhradně prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč možnost zastavit násilí, protože lídři opozice Vitalij Kličko a Arsenij Jaceňuk nemají podporu plnou podporu protestujících v Kyjevě. Stojí za nimi jen přibližně 10 procent demonstrantů,“ tvrdí Viktor Matsko, rada pro politické otázky ukrajinské ambasády.

„Podle Čechů se ovšem násilí dopouštějí obě strany střetů. Jediné východisko z této situace vidí česká strana v oddělení protestujících a představitelů bezpečnostních složek na bezpečnou vzdálenost a následném vyhlášení předčasných prezidentských a parlamentních voleb,“ shrnul podstatu Zemanova poselství Viktor Matsko.

Zeman asi zruší pozvání Janukovyče‚ vláda mu chce zakázat vstup do EU

Číst článek

Kritický postoj k chování Janukovyčova režimu v konfliktu s opozicí zaujala i česká vláda. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka by měli mít zakázaný vstup na území Evropské unie ti ukrajinští představitelé, kteří jsou odpovědní za krveprolití.

Diplomat Viktor Matsko potvrdil, že během schůzky na Hradě přišla řeč i na plánovanou dubnovou cestu Janukovyče do Prahy. „Prezident České republiky nevylučuje možnost zrušení oficiální návštěvy prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče v České republice v souvislosti se zmíněnými událostmi.“

Eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle byl během zatím největší erupce násilí od začátku protivládního povstání uvnitř kyjevského parlamentu. Neskrýval rozčarování z toho, že jeho četné diplomatické mise na Ukrajinu byly v jediný okamžik zmařeny.

Ukrajina, Kyjev. Protesty na náměstí Nezávislosti. | Foto: Reuters

Eurokomisař pro rozšíření Füle: Podporuji sankce vůči ukrajinským politikům

Číst článek

Německý exkancléř Gerhard Schröder naproti tomu v rozhovoru pro Spiegel Online odsoudil Brusel za údajné stranění ukrajinské opozici v roli prostředníka. Ta by měla Unii zůstat i po vyhrocení konfliktu, prohlásil jménem Kyjeva velvyslanecký rada Matsko.

„Z mého pohledu, prezident a vláda Ukrajiny se skutečně snaží využít všechny nyní dostupné možnosti pro řešení této situace, včetně pomoci Evropské unie a evropských institucí. Pro nás je velmi cenné úsilí pana Štefana Füleho v tomto směru a máme naději, že nám Evropská unie nabídne účinnou pomoc,“ věří Matsko.

Prezident Janukovyč se dohodl s opozicí na příměří, policie prý v noci nezasáhne

Číst článek

Ukrajinská tajná služba po nedávné amnestii zahájila nové vyšetřování nejmenovaných politiků, podezřelých z pokusu o puč. Zástupce ukrajinského státu v Česku ale odmítl nynější nepokoje označit za důsledek snahy o státní převrat, lidové povstání, zásah proti výtržníkům nebo občanský konflikt.

„Nemyslím si, že dnes můžeme mluvit o existenci nějakého oficiálního pojmenování těchto událostí. Každá instituce, každý člověk je označuje jinak, podle vlastní perspektivy. Z mého pohledu, ale chci zdůraznit, že to je můj osobní názor, se nejčastěji používá termín násilné střety mezi vládou a opozicí.“

Speciální jednotky ukrajinské policie tvrdě zasahují proti protestujícím | Foto: Reuters

Demonstranti se v Kyjevě připravují na další střety, očekávají zásah armády

Číst článek

Mezinárodní olympijský výbor zakázal, aby ukrajinští sportovci na olympiádě v Soči veřejně uctili památku obětí úterních střetů. Závodění s černými páskami by podle výboru bylo porušením olympijské charty. Ukrajinci v Česku zato podle Viktora Matska projevují smutek z událostí ve vlasti otevřeně.

„Ukrajince žijící v České republice, obzvláště v Praze, jsou dost aktivní, velmi prožívají to, co se děje. Vedle konzulárního oddělení našeho velvyslanectví je malý koutek, kde jsou umístěné fotografie lidí, kteří zemřeli v Kyjevě v průběhu minulých dnů. Včera se podle našich údajů uskutečnila malá demonstrace u našeho velvyslanectví a my nevylučujeme, že takovéto demonstrace tady budou i nadále. Stavíme se k tomu s pochopením a s pochopením se stavíme i k těm, kdo vyjadřují podporu Ukrajincům a celé Ukrajině,“ dodává rada pro politické otázky ukrajinské ambasády.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme