Před soudem v Egyptě stane novinář Peter Greste se svými kolegy z Al-Džazíry

V egyptské Káhiře dnes začíná soud s novináři katarské televize Al-Džazíra. Mezi obviněnými je i známý australský reportér Peter Greste, který dříve působil v televizích BBC nebo Sky News. Novináře anglického vysílání Al-Džazíry viní egyptské úřady ze spolupráce s Muslimským bratrstvem a z očerňování Egypta v zahraničí údajně nepravdivým zpravodajstvím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proti zadržení novinářů Al-Džazíry protestovali i novináři a aktivisté v Libanonu

Proti zadržení novinářů Al-Džazíry protestovali i novináři a aktivisté v Libanonu | Zdroj: ČTK

„V Káhiře zaskakoval jen tři týdny za stálého zpravodaje Al-Džazíry, takže podle mě jsou obvinění proti němu úplně nesmyslná."

"Nikdy by se nepustil do něčeho, co podkope jeho novinářskou důvěryhodnost," reaguje na obvinění Grestův bratr Andrew, který přijel soud sledovat.

Peter Greste se bude zpovídat ze "šíření lživých zpráv a podpory terorismu". Té se údajně dopustil tím, že koncem prosince natáčel rozhovor s představiteli Muslimského bratrstva.

Vedle Gresta dnes před egyptským soudem stane dalších 19 novinářů televize Al-Džazíra.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme