Björndalen získal 13. medaili, překonal Dählieho rekord

Na třetím úseku smíšené štafety se odtrhl od Jaroslava Soukupa a pomyslný kolík předával s rozhodujícím náskokem. Ole Einar Björndalen se zasloužil o svou třináctou medaili na olympijských hrách a překonal rekord svého krajana, běžce Björna Dählieho.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ole Einar Bjoerndalen, rekordman v počtu medaií za ZOH

Ole Einar Bjoerndalen, rekordman v počtu medaií za ZOH | Zdroj: Reuters

„Jasně, jsem za to strašně šťastný. Ovšem teď chvíli po závodě je těžké si to uvědomit, pořádně mi to dojde až později. Samozřejmě ale jsem spokojený se svým výkonem a tím, že mám nejvíc medailí na zimních olympijských hrách,“ řekl v cíli norský Björndalen.

Mohlo se to stát už o pár dní dříve. Do stíhačky nastupoval po vítězném sprintu s náskokem, ale skončil těsně čtvrtý, v závodě s hromadným startem měl pak šanci až do poslední položky, ale z pěti terčů minul čtyři a bylo po nadějích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na příběh norského medailového rekordmana se zaměřil Jan Suchan

„Pamatuju si to velmi dobře. To byl vážně strašný pocit. Tentokrát se to naštěstí obrátilo k lepšímu a byl jsem to zase já na střeleckém stavu,“ těšila čtyřicetiletého rekordmana.

A i když to může znít skoro neuvěřitelně, čtyřicetiletý Björndalen byl nejlepší a nejrychlejší nejen při střelbě, ale také na trati.

„On tam udělal Norům rozhodující náskok, takže to byl hodně Oleho závod,“ říká trenér českých biatlonistů Ondřej Rybář.

„Svých“ závodů zažil Ole Einar Björndalen nespočet. Ve Světovém poháru vyhrál celkem 95 závodů, z toho jeden v běžeckém lyžování, na mistrovství světa získal 39 medailí a na zimních olympijských hrách 13. K té poslední mu pomohli tři kolegové.

Veronika Vítková už dvakrát útočila na medaili, nyní ji konečně získala

Číst článek

„Byla to vážně zábava být ve stejném týmu jako Ole,“ těší první z nich Toru Bergerovou.

„Ole je úžasný. Bylo skvělé jet s ním. A překonat Björna Dählieho, to je ohromné,“ přidává se druhá žena smíšené štafety Tiril Eckoffová.

Třetím byl Emil Hegle Svendsen. „Je skvělé být součástí historie. Všichni musíme Olemu hodně poděkovat, protože za všechno, co bereme jako samozřejmé, vděčíme jemu. Celý náš systém vybudoval on a jeho mimořádný profesionalismus. Tohle je prostě něco pozoruhodného,“ říká finišman norské štafety.

A to nemusí být všechno. Podobné věty může Emil Hegle Svendsen zopakovat ještě v sobotu. To poběží biatlonisté mužskou štafetu, a protože patří Norové mezi největší favority, bude Ole Einar Björndalen útočit už na svou čtrnáctou olympijskou medaili.

Ole Einar Björndalen, Emil Hegle Svendsen, Tora Bergerová and Tiril Eckhoffová, vítězná norská smíšená štafeta.JPG | Foto: Reuters

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme