Pro Baťu pracovali i židovští vězni. Pohnutou historii odhaluje správce baťovských fondů

Filiálky zlínské firmy Baťa využívaly ve velkém práci židovských vězňů. Podle zjištění správce baťovských archivů Martina Marka se v polských, českých a německých pobočkách vystřídalo na 1500 nuceně nasazených lidí. Historik navazuje na dřívější výzkumy polských badatelů a hledá stopy i na českém území.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlín vysvětluje bourání Budovy 25 v baťovském areálu jejím stavem

Zlín vysvětluje bourání Budovy 25 v baťovském areálu jejím stavem | Foto: Andrea Kratinová

Tato kapitola našich dějin bude potřebovat daleko hlubší zkoumání, tvrdí historik z Masarykovy univerzity v Brně a správce baťovských archivů Martin Marek. Polští badatelé mají před našimi náskok:

„Polský badatel Sebastian Pjontkowski publikoval asi před pěti lety opět studii o jedné z těch poboček, kde zase nemáme žádné pochybnosti o tom, že by tam k tomu zaměstnávání docházelo,“ říká Marek.

Židé pracovali v Chelmeku u Osvětimi, Radomi, německém Ottmuthu a pravděpodobně i v ratíškovických dolech:

Přehrát

00:00 / 00:00

Na využívání židovských vězňů ve filiálkách firmy Baťa se zaměřil redaktor Roman Verner

„Já jsem se zaměřil na jednu z dalších, dosud ne úplně zmapovaných, kde byli nuceně nasazeni Židé, jako je Sezimovo Ústí. Celkem se jich tam vystřídalo kolem 150,“ zmiňuje historik. Členové Baťovy rodiny podle něj v té době pobývali v exilu a neměli povědomí o personální politice jednotlivých ředitelů:

„Ta iniciativa, ta motivace vycházela od nich. Ale zase opakuji, není to nic neobvyklého. V jednom z měst, kde baťovský podnik využíval ghettoizovaných Židů, bylo takto celkem využíváno 6000 osob,“ upozorňuje historik s tím, že většina válečných firem takto nahrazovala muže odvedené na frontu.

Ředitel Státního okresního archivu ve Zlíně David Valůšek zdůrazňuje, že v kontextu doby se toto počínání nikomu nejevilo jako amorální:

„My samozřejmě víme, k čemu druhá světová válka vedla, jaký byl její výsledek. Víme, jak tragický osud čekal na židovské obyvatelstvo. Ale v roce 1939 to nevěděli ještě ani představitelé nacistické správy.“

Baťové přestali zaměstnávat vězně v roce 1942. Nikdo z českých ředitelů za to nebyl po válce potrestán.

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme