Česko se s novou vládou stane podle Barrosa opět aktivním členem EU

Česko prý bude zase aktivním členem Evropské unie. Po schůzce s premiérem Bohuslavem Sobotkou to v Bruselu řekl předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Ten uvítal rozhodnutí nové české vlády připojit se k takzvanému fiskálnímu kompaktu, tedy k dohodě o zodpovědném státním hospodaření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Komise José Manuel Barroso

Předseda Komise José Manuel Barroso | Zdroj: Reuters

„Česká republika se vrací k roli aktivního a konstruktivního člena naší evropské rodiny,“ řekl Barroso.

Sobotka dodal, že díky členství v unii může Česko ovlivňovat dění v Evropě. Přijetím fiskálního paktu chce Česko podle něj napravit chybu, kterou udělala vláda Petra Nečase, když tuto smlouvu odmítla.

„Ve skutečnosti je to ze strany české vlády přihlášení se k cestě České republiky k přijetí eura v příštích letech,“ upřesnil český premiér.

Sobotka chce schválení českého přistoupení k fiskálnímu paktu dokončit do dvou měsíců. Pravidla paktu začnou pro Česko platit až po přijetí eura.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme