Ukrajinští sportovci v Soči s napětím sledují situaci doma, na hrách ale zůstávají

Tragické zprávy, které přicházejí z Kyjeva, velmi zneklidňují ukrajinské sportovce na olympijských hrách v Soči. Jen těžko se tak dokážou soustředit na své výkony. Všichni ale zůstávají v dějišti her až do konce podle plánu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská výprava při zahajovacím ceremoniálu olympijských her v Soči

Ukrajinská výprava při zahajovacím ceremoniálu olympijských her v Soči | Zdroj: Reuters

Ukrajinští reprezentanti jsou ve spojení se svými rodinami a přáteli a vyhrocenou situaci v domovské zemi napjatě sledují.

„Je těžké se koncentrovat na závod, ale ten další mám až v sobotu a věřím, že do té doby se to v Kyjevě uklidní,“ říká mladá ukrajinská snowboardistka Annamari Chundakovová.

Sportovci zvažovali možnost, že by pobyt v Soči předčasně ukončili. Vyzvaly je k tomu dokonce i některé ukrajinské organizace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za ukrajinskými sportovci se v Soči vypravil zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Jak ale dnes Českému rozhlasu potvrdili zástupci Ukrajinského olympijského výboru, reprezentace Ukrajiny na hrách zůstává.

Šéf výboru, legendární tyčkař Sergej Bubka dodal, že tým se bude snažit svými výkony důstojně hájit čest svého národa. Odjela pouze lyžařka Bohdana Macecká, její trenér a otec.

Včera si chtěli ukrajinští sportovci navléct černé pásky jako výraz smutku za oběti násilností v Kyjevě, Mezinárodní olympijský výbor jim to ale zakázal. Argumentoval při tom tím, že hry jsou apolitické.

Lyžařka Bohdana Macecká je zatím jedinou ukrajinskou sportovkyní, která ze Soči odjela | Foto: Reuters

Nicméně dnes ukrajinští olympionici vyvěsili ve své vesnici národní vlajky a k nim přidali černé stužky. Celá výprava se pak sešla, aby držela minutu ticha za oběti protivládních nepokojů.

Ukrajinu reprezentuje na zimních olympijských hrách v Soči 43 sportovců. Na kontě mají jednu bronzovou medaili, kterou vybojovala biatlonistka Vita Semerenková.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme