Čapí rodinka z Blatné se těší velké pozornosti. Na zimu totiž neodlétá do teplých krajů

Nejenom díky plánovanému celoevropskému sčítání se stali čáp bílý a čáp černý ptáky roku 2014. Opeřenec s typickým dlouhým zobákem, který se dostal do bajek, rčení a pranostik, je velmi oblíbený i mezi lidmi na jihu Čech. Navíc je jakýmsi indikátorem stavu životního prostředí, a také proto je neustále pod drobnohledem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čápi v Dlouhém Újezdu (červenec 2013)

Čápi v Dlouhém Újezdu (červenec 2013) | Foto: Bohumil Mášek

„Hnízda jsou evidována, mláďata na hnízdech jsou celkem pravidelně kroužkována, takže máme i přehled o tom, kolik je který rok vyvedeno mláďat, třeba v průměru na hnízdo nebo celkově. A v posledních letech byl v jižních Čechách zahájen projekt, který vede pan inženýr Čapek z lesnické školy v Písku, který se zaměřuje na sledování čapích hnízd a zapojuje do toho i základní a střední školy,“ potvrzuje zájem o čapí populaci i českobudějovický ornitolog Jiří Pykal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čapí populaci na jihu Čech se zajímala redaktorka Jitka Cibulová Vokatá

Velmi sledovaná je čapí rodinka v Blatné, která po celý rok zůstává na komíně místního lihovaru. Na rozdíl od většiny čápů totiž tento pár neodlétá na zimu do teplých krajů.

„Samec, který tady zůstával vždycky, co jsme ho tady vídali, byl pravděpodobně uměle odchován a vypuštěn z nějaké stanice, je odhad, že odněkud v Německu, kam se snad dováželi čápi ze severu Afriky. A čápi ze severu Afriky samozřejmě nejsou tažní, nejsou zvyklí táhnout, ti tam zůstávají, nanejvýš přeletí někam, kde je třeba víc vody,“ říká o anomálii blatenský ornitolog Petr Pavlík.

„Samice tady už předtím hnízdila s jiným samcem. A když se vrátila, tak ji jednak tomu samci přebral – pokud se tedy ten dotyčný vůbec vrátil, nezahynul třeba někde jinde – a potom po hnízdní době, kdy spolu vyvedli mláďata, tak ji ,ukecal‘ – kam bys létala do Afriky, zůstaň tady se mnou. První dvě zimy jim to vyšlo, byla mírná zima, pak byly zimy tužší, ale přežili,“ dodává Pavlík.

V centru zájmu bude letos nejenom čáp bílý, ale také čáp černý. Ten ale není tak rozšířený jako jeho příbuzný.

Čáp černý | Foto: Jan Schlindenbuch

„Je to druh, který prodělal v posledních zhruba 40–50 letech dost výraznou expanzi. Ještě kolem roku 1960 čáp černý v České republice téměř nehnízdil, byl velmi vzácným ptákem. Potom později osídlil prakticky celou republiku,“ vysvětluje Pykal.

Čápům černým pak byla věnována značná pozornost. V rámci projektu Africká odysea byli označeni satelitními vysílači, ornitologové tak mohli sledovat jejich cestu až do afrických zimovišť.

„Takže letošní rok je vhodnou příležitostí zjistit, jak současná situace s čápem černým vypadá, jestli zůstává početnost stejná, nebo se nějak mění,“ upozorňuje Pykal.

Letos proběhne už sedmé celoevropské sčítání čápů bílých a třetí celostátní sčítání čápů černých. Do sčítání se může zapojit každý. Podrobnosti lidé najdou na webu www.cap.birdlife.cz, který Česká ornitologická společnost spustí symbolicky 12. března. Tedy na svatého Řehoře, kdy – jak praví pranostika – čáp letí od moře.

Česká společnost ornitologická (ČSO) vyhlásila Ptákem roku 2014 čápa černého a čápa bílého | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme