Maturitu z matematiky bude letos skládat 36 procent studentů, někteří už zahájili přípravu

Státní maturita z matematiky byla loni tvrdým oříškem pro pětinu studentů, kteří neprošli přes testy a museli skládat reparát. Letos se u ní zapotí 36 procent maturantů. Přestože mají do zkoušek relativně daleko, zahájili už přípravy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti (ilustrační foto)

Studenti (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Zvolna se do nich pouštějí i studenti elitních škol. Číselných množin, rovnic, funkcí a geometrie se ale na rozdíl od žáků odborných škol tolik nebojí.

Devadesátiminutový didaktický test z matematiky budou maturanti psát až 2. května, ale studenti čtvrtého ročníku pardubického gymnázia Dašická nenechávají učení úplně na poslední chvíli.

Přehrát

00:00 / 00:00

V maturitním ročníku pardubického gymnázia Dašická natáčel reportér Ondřej Wolf

„Nijak extra se zatím nechystám, jen teď probíhá ‚matika mailem‘. Vysokoškolský profesor každý den posílá úlohu. Druhý den pošle další s řešením té předchozí, kde je i vysvětlení. Je to dobré opakování a myslím si, že je tam zahrnuta všechna látka,“ popisuje maturantka Tereza Vejskalová.

„Doufám, že státní část bude lehčí než školní a že bych měla být připravená za celé čtyři roky,“ věří.

Nejtěžší podle ní bude geometrie. Maturanti budou mít u zkoušky k dispozici rýsovací pomůcky, kalkulačku a tabulky.

„Žádnou strategii, jak se do testu pustit, zatím nemám. Asi to prolítnu, jako první půjdu na to, co mi jde, a co mi nejde, nechám na konec,“ plánuje další studentka čtvrtého ročníku Kateřina Dvořáková.

Na internetových stránkách novamaturita.cz jsou k nahlédnutí všechny úlohy z minulých let, takže studenti tuší, co mohou u maturity očekávat.

Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme