Hadamczik brání svůj výběr. Jestli skončí, měl by co nejdřív

Čeští hokejisté znovu nepřešli čtvrtfinále olympijského turnaje. Po prohře se Spojenými státy obsadili konečné šesté místo, a tak se jejich výkon musí hodnotit jako neúspěšný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alois Hadamczik může být na lavičce i na blížícím se MS. Nebo už také ne.

Alois Hadamczik může být na lavičce i na blížícím se MS. Nebo už také ne. | Zdroj: ČTK

„S výsledkem spokojeni nemůžeme být, ale kromě první poloviny zápasu se Švédskem mužstvo pracovalo velmi dobře. Myslím si, že na nějaké celkové hodnocení musí přijít trošku času,“ říkal krátce po vyřazení českého týmu kouč Alois Hadamczik.

Na lavičce reprezentačního celku stál na olympijských hrách podruhé a ani jednou se s týmem, který vybral, nedostal do semifinále.

Ano, pokaždé měl v rozhodujícím zápase proti sobě velmi kvalitní celek. Ve Vancouveru to bylo Finsko, v Soči Spojené státy, nad jejichž hrou se od úvodu celého turnaje odborníci rozplývali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hadamczikovo hodnocení i současnou situaci kriticky rozebírá Petr Kadeřábek

Jenže pokud by Češi zvládli lépe skupinu, mohli se, možná budoucímu vítězi olympijských her, ve čtvrtfinále vyhnout.

„Samozřejmě se dalo vyhnout Americe, ale to bychom museli porazit Švýcary. To bylo velice vyrovnané utkání. Přirovnal bych to k tomu, jak před námi hráli Švýcaři se Švédskem. To byl stejný zápas, jenomže ti jeden gól dali a my jsme jeden gól dostali.“

Právě proti Švýcarsku bylo jasně patrné, že tým nenašel ve svém středu střelce, který by ostatní gólově táhl. Na přetřes tak bezesporu přijde nominace, kterou kouč pro olympijský turnaj udělal.

Alois Hadamczik končí ve funkci trenéra hokejové reprezentace

Číst článek

„Já jsem přesvědčen o tom, že jsme vybrali takový tým, který bylo v těch situacích nejlepší vybrat. Hráči, o kterých se diskutovalo, jestli tady měli být, nebo neměli být, hráli velmi dobře,“ háji sel Hadamczik.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v českém hokeji diskutovali Josef Augusta a Milan Antoš

„Ať už to byl z obránců Kaberle, o kterém se pochybovalo, tak předvedl vynikající turnaj. Do svého zranění hrál dobře Michal Barinka a Aleš Hemský a vůbec celý ten útoku Hemský, Krejčí, Michálek si myslím, že předvedl velmi kvalitní výkon.“

Kouč ale ve svém hodnocení bude muset vysvětlit i oprávněnost nominace jiných jmen a naopak opomenutí střelců Vrbaty, Fleischmana či tolik diskutovaného Hudlera. Odůvodnit by měl i to, proč nechal pro čtvrtfinále jen na tribuně Ondřeje Paláta.


Hráč, který prožívá výtečnou sezonu v NHL a ve dvou zápasech na olympiádě, které odehrál, rozhodně nezklamal, by měl být v rozhodujícím utkání minimálně připraven jako třináctý útočník, a ne tweetovat z hlediště „Češi do toho“.

Jestli skončí, tak brzy

Některá média i část veřejnosti už dlouho volají po Hadamczikově odvolání, kouč ale z části oprávněnému, z části tendenčnímu tlaku odolává a na svou funkci po neúspěšném turnaji rezignovat nechce.

„Ten tým jsem si s kolegy vybral a zodpovídám za něj, to znamená, že trenér zodpovídá i za výsledky. Ale nevidím důvod, proč bych se měl rozhodovat, jestli u národního mužstva skončím, když prohrajeme s tak silným týmem, jako je Amerika," říká Alois Hadamczik.

„Já si myslím, že každý ví, že trenér musí turnaj zhodnotit a předložit výkonnému výboru a to je pak věcí výkonného výboru, co bude dál.“

Ať už se výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje rozhodne pro odvolání trenéra, nebo ho ponechá u reprezentace až do konce jeho funkčního období, tedy do domácího mistrovství světa v roce 2015, měl by tak učinit co nejdříve.

Letošní světový šampionát startuje v Minsku už za několik týdnů a hráči i trenér by měli co nejdříve vědět, na čem jsou.

Martin Charvát, Petr Kadeřábek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme