Zemřel pilot ve službách RAF Miroslav Štandera, bylo mu devadesát pět let

Ve věku devadesát pět let zemřel ve středu večer brigádní generál a válečný pilot Miroslav Štandera z Plzně. Za války létal ve Francii a Velké Británii. V roce 1948 tam utekl z Československa a ve službách RAF zůstal dalších sedm let. Byl posledním žijícím Čechem, který se za druhé světové války zapojil do bitvy o Francii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

válečný pilot ve službách RAF Miroslav Štandera

válečný pilot ve službách RAF Miroslav Štandera | Zdroj: ČTK

Štandera vstoupil dobrovolně do československého vojenského letectva v roce 1936 a stal se vojenským pilotem. Po okupaci nacisty odešel v roce 1939 do Francie.

Při leteckém souboji utrpěl zranění a byl evakuován do Anglie. I zde se účastnil bojových operací jako pilot, později jako instruktor a noční stíhač.

Po válce se vrátil do Československa a jako poručík sloužil u bombardovacího pluku v Plzni. V roce 1948 byl od letectva vyhozen a před zatčením Státní bezpečností utekl do zahraničí. Do republiky se vrátil v roce 1994, od té doby žil v Plzni.

„K nám do aeroklubu často docházel, nezkazil žádnou legraci a byl nám velkým vzorem jako vynikající pilot a bojovník,“ vzpomněl na Štanderu bývalý předseda Aeroklubu Plzeň - Letkov Miroslav Neumann.

Brigádního generála Štanderu u příležitosti 88. výročí vzniku Československa vyznamenal prezident Václav Klaus Řádem Tomáše Garrigue Masaryka.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme