Stará sokolovna v Kynšperku se zřejmě promění v regionální technické muzeum

Historická sokolovna v Kynšperku nad Ohří bude možná opět patřit mezi významné městské objekty. Z kdysi atraktivního sportoviště se má stát regionální technické muzeum. Zatím je projekt v samém začátku. Noví vlastníci areálu se ale budou snažit otevřít ještě letos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veterán (ilustrační foto).

Veterán (ilustrační foto). | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Zastupitelé města Kynšperk nad Ohří rozhodli o prodeji staré sokolovny na sklonku loňského roku.

Prázdný dům od města koupili manželé Pavlovičovi, kteří chtějí do interiérů umístit historické motocykly, automobily a starožitnosti. Radost z koupě objektu jim ale v současné době kazí administrativní potíže.

„Bohužel všechno stojí na založení neziskové organizace, protože od 1. 1. 2014 platí nový občanský zákoník. V současné době uklízíme, opravujeme, co dovolí počasí, ale jinak jsme v podstatě vázaní na IČO, které zatím nemáme, a tím pádem nemůžeme dělat vůbec nic jako organizace,“ vysvětluje Michaela Pavlovičová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnost staré sokolovny v Kynšperku nad Ohří se zajímal redaktor Zdeněk Trnka

Doufá ale v brzký obrat k lepšímu. Manželé Pavlovičovi koupili sokolovnu od města za poměrně tvrdých podmínek. Muzeum navíc bude muset v objektu fungovat nejméně deset let. „Byla to vzájemná dohoda, a jestliže jsme na ni přistoupili, tak jsme spokojení,“ ujišťuje spoluvlastnice staré sokolovny.

„Je tady spousta známých, kamarádů a dobrovolníků, kteří nám chodí zdarma pomáhat, za což bych jim chtěl poděkovat. A nabalují se další a další lidé, kteří mají zájem o spolupráci,“ dodává její manžel Aleš. Právě on chce budovu naplnit svými sbírkami.

Jako první chtějí Pavlovičovi otevřít expozici starých motorek. „Pokud se zadaří, tak už letos by se dvě části otevřít mohly a postupně by se otevíraly další. Navazovalo by se postupně,“ přibližuje své představy o uvedení muzea do částečného provozu paní Michaela.

Finanční prostředky na provoz a opravy muzea si Pavlovičovi shání sami, možná prý využijí některý z dotačních titulů.

Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme