Churavý skončil ve své olympijské derniéře sedmý, příště už leda curling

Severská kombinace, to je tradiční lyžařská disciplína, ve které český tým stále čeká na svou první olympijskou medaili. A vypadá to, že od sportovců, kteří nejprve skáčou a pak běží na lyžích, se jí jen tak nedočká. Na Hrách v Soči totiž čeští sdruženáři žádnou senzaci nezpůsobili a navíc se v dnešním závodě týmů rozloučil s olympijskou kariérou dlouhodobě nejúspěšnější z nich - Pavel Churavý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na stupních vítězů bylo po závodě plno, ale bez Čechů

Na stupních vítězů bylo po závodě plno, ale bez Čechů | Zdroj: ČTK

Za posledních 17 let je nejlepším výsledkem českého týmu sdruženářů na velké akci 6. místo na MS v Liberci. Po skokanské části byla v olympijském závodě v Soči česká čtveřice pátá před Japonci, kteří tehdy na šampionátu v Liberci zvítězili.

Ti, co jsou kolem nás, tak jsou na tom podstatně lépe. Ale je dobře, že bude možné taktizovat,“ říkal nejzkušenější český sdruženář Pavel Churavý, který vybíhal do štafety devět sekund před Japoncem Nagaiem. Churavý se ho dlouho držel a předával na šestém místě pět sekund za Japoncem.

„Doběhl mě dřív, než jsem myslel. Že mě dojede, s tím jsem počítal. Běžel dobře, holt jsem ho neudržel. Věřil jsem, že také vytuhne, protože na mě to bylo ďábelské tempo,“ doufal Churavý. Na druhém úseku Japonci českému týmu definitivně mohli zamávat a Tomáše Slavíka čekalo závodnické vakuum. Další Američan Lodwick měl více než půlminutovou ztrátu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závod sdruženářů detailně sledoval Jan Kaliba

„Jedu daleko lépe v balíku. Na prvním kilometru jsem zkusil Japonce dojet, přiblížil jsem se k němu, ale přepálil jsem to. Člověk to musí zkusit hned, ale došlo mi, takže jsem poslední kopec vypochodoval. Tím, že to je soutěž družstev, tak makáte až do konce, ale bylo to už na doraz,“ přiznával Slavík.

Miroslav Dvořák na třetím úseku je běžecky nejlepší člen české štafety a pro toho běžecky nejslabšího Tomáše Portyka vybudoval náskok 34 sekund před duem USA, Itálie. „Moc dobře se mi nejelo. Než jsem se rozjel, už jsem byl v cíli,“ hlásil Dvořák, zatímco mohl sledovat triumf Norska. Jeho kolega Tomáš Portyk nakonec doběhl sedmý, ztratil téměř dvě a půl minuty a na konci i souboj s Američanem Billem Demongem.

„Plánovali jsme, že Miroslav Dvořák přijede za Japoncem, což se nepovedlo, takže jsem byl smutný, že jsem jel sám. Zkusil jsem to, ale dojeli mě. Tak jsem to zkusil ještě v kopci a alespoň Ital Pitin odpadl. Chtěl jsem to zkusit, když už to tady byl můj poslední závod, ale nepovedlo se,“ líčil Portyk.

Určitě poslední olympijský závod to byl pro Pavla Churavého, který neplánuje ve 40 letech závodit na příštích zimních olympijských hrách v Koreji. „Možná zkusím curling,“ směje se Churavý.

Jan Kaliba, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme