Program evropského města kultury zavede návštěvníky i do továren

Plzeň představila první lákadla svého programu na příští rok, kdy bude Evropským hlavním městem kultury. Části programu mohou lidé navštívit už letos. Organizátoří zároveň chystají testování Plzeňanů na příval turistů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové sídlo společnosti Plzeň 2015 v Pražské ulici v Plzni

Nové sídlo společnosti Plzeň 2015 v Pražské ulici v Plzni | Foto: Monika Červená

„Se špičkovým uměním se dostaneme do všech částí Plzně během celého roku,“ říká programový ředitel Evropského hlavního města kultury Jiří Sulženko.

„Budeme připravovat projekt ‚Továrny na představivost‘, kterým bychom rádi prostřednictvím výstav nebo uměleckých aktivit veřejnosti zpřístupnili pět továrních areálů v Plzni,“ dodává.

Dalším vlajkovým bodem programu budou tradiční plzeňské akce jako Smetanovské dny, festival Finále nebo Živá ulice. Jiří Sulženko nastiňuje další body programu, ke kterým bude mít on sám nejblíže.

„Já osobně se moc těším na výstavy spojené s ikonou Jiřího Trnky. Potom se těším na výstavu Bohumíra Lindaura, kterou organizuje Západočeská galerie, ke které jsme připravili ještě další doprovodný program, který z toho dělá vlajkový projekt,“ uvádí Sulženko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kulturní program Plzně 2015 poodhalil reportér Adam Vlček

Ochutnávky hlavních lákadel roku 2015 mohou lidé okusit v Plzni už letos. Je to například festival Šest týdnů baroka, který se během léta bude odehrávat na šesti barokních místech.

V roce 2015 se tento program rozšíří - proběhne během 9 týdnů na 9 místech. Dalším vlajkovým bodem bude oživení veřejného prostoru v Plzni. K tomu vznikl už loni projekt Pěstuj prostor, který shromažďuje náměty Plzeňanů na zlepšení a sám je realizuje nebo finančně podporuje.

„Objevily se velmi potřebné i originální návrhy. Mezi potřebné bych zařadil podnět ‚Zelená zastávka‘, který se zabývá kultivací okolí plzeňského nádraží zvaného Plzeň-zastávka. Pak jsou tu podněty originální, což je například kavárna s půjčovnou loděk na opuštěných pilířích nedostavěného mostu z druhé světové války u řeky Radbuzy,“ popisuje koordinátor programu Marek Sivák.

Osmým vlajkovým bodem programu je takzvané Skryté město, které má lidem představit Plzeň z netradičního pohledu.

„Skryté město vytvoří netradičního průvodce Plzní. Už dneska jsme díky tomu projektu spojení s veřejností při hledání obsahu projektu a průvodce. Plzeňané by se potom měli jako dobrovolníci stát průvodci hostů, kteří přijedou v roce 2015, aby jim ukázali, co není objevené průvodcem,“ vysvětluje Jiří Sulženko.

K dispozici bude i speciální mobilní aplikace, která lidem pomůže skrytá místa najít.

Adam Vlček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme