EU uvalí sankce na Ukrajince zodpovědné za násilí, seznam zatím skládá

Evropská unie zavede sankce proti lidem, kteří jsou zodpovědní za násilí na Ukrajině. Na mimořádné schůzce v Bruselu se na tom včera dohodli ministři zahraničí zemí Evropské unie. Seznam konkrétních lidí, které sankce zasáhnou, vypracuje EU během následujících dvou dnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová na jednání ministrů zahraničí EU o Ukrajině

Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová na jednání ministrů zahraničí EU o Ukrajině | Zdroj: Reuters

Sankce by měly podobu zákazu cestovat do zemí EU pro některé funkcionáře či politiky nebo také zmrazení účtů.

Česko chce, aby na seznamu byli i vysocí představitelé současné vlády. Unie vydala společné prohlášení, podle kterého mají za násilnosti, při nichž zemřely už desítky lidí, hlavní zodpovědnost představitelé současného režimu.

„Žádné okolnosti nemohou podobný postup ospravedlnit,“ řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Ten zároveň nevyloučil, že na seznamu lidí zasažených sankcemi můžou skončit i některé osoby z řad demonstrantů, protože i oni mohou mít zodpovědnost za násilí.

ONLINE: Situace na Ukrajině očima zpravodajů ČRo

Číst článek

Představitelé evropských zemí se na sankcích dohodli bez ohledu na to, jak dopadne jednání o příměří ministrů zahraničí Francie, Německa a Polska a ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

„Prezident Janukovyč už toho nasliboval hodně, takže já přeji úspěch jejich misi, ale to neovlivnilo dnešní jednání,“ řekl po včerejší schůzce v Bruselu šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák.

Sankcemi lidem zodpovědným za násilí pohrozily také Spojené státy. V telefonickém rozhovoru to ukrajinskému prezidentovi Janukovyčovi řekl viceprezident USA Joe Biden.

Ondřej Houska, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme