O sklad Amazonu mají zájem slovenské Malacky

Už v nejbližších dnech by se mohlo rozhodnout o tom, zda nakonec v Brně vyroste obří distribuční centrum firmy Amazon. Zatímco Brno váhá, Amazonu se hlásí další zájemci. Třeba slovenské město Malacky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanec Amazonu v San Bernardino v Kalifornii. (Snímek z roku 2011)

Zaměstnanec Amazonu v San Bernardino v Kalifornii. (Snímek z roku 2011) | Foto: David McNew | Zdroj: ČTK

Brněnské městské zastupitelstvo zatím odmítlo schválit příslušné smlouvy. Hraje se přitom o hodně. Lukrativní americký investor slibuje nejméně patnáct set nových pracovních míst.

Primátor Malacek Jozef Ondrejka kroutí volantem, z auta ukazuje všechna zákoutí průmyslové zóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zájmu Slováků o investici Amazonu natáčel v Malackách zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

„Co se týká Malacek, máme z dálnice přivaděč, první okružní křižovatka má odbočku přímo na průmyslový park, čili mimo zastavěné oblasti, absolutně bezproblémové,“ říká.

Průmyslová zóna v Malackách leží jen skok od dálnice. Nehrozil by tam tedy stejný problém jako v Brně, kde se jednání zadrhla právě na chybějícím dálničním sjezdu, který měl odlehčit okolní zástavbě.

Malacky nabídla Amazonu jako jednu z možných lokalit pro výstavbu distribučního centra slovenská developerská skupina HB Reavis.

Podle jejího zástupce Ladislava Pavlíka je zóna v Malackách ve „vysoké projektové připravenosti“. „To znamená, že máme na tuto zónu územní rozhodnutí, máme k dispozici i některá stavební povolení,“ říká Pavlík.

Průmyslový park Malacky | Foto: Vojtěch Berger

Až potud to vypadá, že Amazon má pro příchod na Slovensko položený takříkajíc červený koberec. Jenže malackého primátora zatím nikdo z americké společnosti nekontaktoval, a nabídku od Američanů nedostala ani slovenská vláda.

Ministerstvo hospodářství v Bratislavě naopak samo napsalo Amazonu, že by chtělo celou věc probrat. Ve hře jsou přece jen stovky pracovních míst a na Slovensku je bezmála čtrnáctiprocentní nezaměstnanost.

Daně Slováky znevýhodňují

Existují však i důvody, proč by se Amazon pro Slovensko rozhodnout neměl.

„Vláda Roberta Fica zvýšila daň z příjmu právnických osob z 19 na 25 procent a dokonce i navzdory letošnímu snížení na 22 procent je to stále zhruba o 15 procent vyšší sazba, než byla ještě před krizí. Na Slovensku teď máme paradoxně ne nejnižší, ale nejvyšší sazbu daně z příjmu právnických osob v celém středoevropském regionu, což nás významně diskvalifikuje v očích zahraničních investorů,“ poznamenává analytik bratislavského ekonomického institutu INESS Richard Ďurana.

Primátor Malacek Ondrejka zůstává nohama pevně na zemi.

„Náš park je pro takového investora připravený, ale dívám se momentálně na tento vztah reálně – myslím si, že Brno je zatím jediný kandidát a myslím si, že to i vyhraje,“ dodává Ondrejka.

Amazon | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme