Ukrajinou zmítá krize, fanoušci Šachtaru přesto jeli 900 kilometrů na fotbal

Nerozhodným výsledkem 1:1 skončilo první utkání vyřazovací části Evropské ligy mezi fotbalisty Plzně a Šachtaru Doněck. A právě smír by teď zřejmě ve své zemi nejvíce uvítali fanoušci z Ukrajiny. Na západ Čech jich dorazilo pár stovek, někteří z nich byli i z míst, kde v minulých dnech umírali lidé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do Plzně dorazily tři autobusy ukrajinských fanoušků

Do Plzně dorazily tři autobusy ukrajinských fanoušků | Foto: www.fcviktoria.cz

Náhodný kolemjdoucí by neřekl, že jsou to fotbaloví fanoušci. Nemít oranžové klubové šály, vypadali by spíše jako účastníci smuteční hostiny. Do Plzně přijeli třemi autobusy, někteří i ze Lvova nebo z Kyjeva. Tedy z míst, kde jsou protivládní demonstrace nejsilnější a také nejkrvavější.

Z toho, co se u nich v zemi děje, jsou rozčarovaní, ale vyjadřovat se k tomu většinou moc nechtějí. Jednou z výjimek je asi padesátiletý muž v modré košili a obleku, který se představuje jako Stěpan.

Přehrát

00:00 / 00:00

S ukrajinskými fanoušky v Plzni mluvil Jaroslav Plašil

„Lid se vzbouřil proti režimu, který tvoří jedna rodina. Soud se řeší v telefonickém režimu. Oni mohou po telefonu zavírat, osvobodit, zastřelit. Vše řeší Janukovyč a jeho rodina, ale národ se proti tomu vzbouřil a chce svá práva. Národu už došla trpělivost,“ vypráví rozhořčeně Stěpan.

Věří, že pravda je na straně národa, a situaci přirovnává k Československu v roce 1968. Říká, že se Rusové převlékají do ukrajinských policejních uniforem a střílejí do ukrajinských lidí.

„Vím to, protože můj bratr je velitel Majdanu,“ tvrdí Stěpan a myslí tím známé kyjevské centrum protivládních demonstrací.

„Chodí tam vzdělaní lidé, žádní hlupáci. Jsou to lidé s vyšším vzděláním, ta situace je podobná jako u vás v roce 1968. Rusové tvrdí, že mezi protestujícími jsou šovinisté a fašisté, ale to není pravda,“ říká Stěpan, paradoxně velký fanoušek Šachtaru Doněck.

ONLINE: Ukrajina se vrátí k ústavě z roku 2004, omezí se tak pravomoci prezidenta

Číst článek

Prezidentem klubu je totiž Rinat Achmetov. Nejbohatší Ukrajinec, který od svého vstupu do politiky v roce 2004, podporuje právě Viktora Janukovyče.

Situace v zemi je složitá a jen sotva ji mohou rozumět hráči klubu, kteří se představili na hřišti českého šampiona. Tím spíš, když jde z velké části o Jihoameričany.

„Je to složité pro každého. Ne jen pro cizince, ale i pro domácí hráče je těžké se tam vyznat,“ přiznává záložník Šachtaru Doněck Tomáš Hübschman. Ten přitom žije na Ukrajině už 10 let.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme