Pro Ukrajince v ulicích je nejpotřebnější akutní lékařská pomoc přímo na místě

Při srážkách demonstrantů s policií v centru Kyjeva přišlo od úterý o život 80 lidí, mezi nimi 13 policistů. Oznámil to ukrajinský ministr vnitra Zacharčenko. Na místě jsou také desítky až stovky zraněných lidí, některých velmi vážně. Ti všichni potřebují co nejrychleji lékařskou pomoc. Právě její zajištění je nyní pro humanitární pracovníky nejdůležitější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepokoje na Ukrajině

Nepokoje na Ukrajině | Foto: Efrem Lukatsky | Zdroj: ČTK

„V situaci, kdy tam jsou desítky až stovky vážně zraněných lidí, zvlášť po těch šílených útocích ze včerejška, kdy snipeři s cílem pravděpodobně zastrašovat dav útočili na lidi, jde především o lékařskou pomoc přímo na místě,“ říká Rostislav Valvoda, vedoucí východoevropského programu organizace Člověk v tísni.

„Na tom samozřejmě pracují místní skupiny humanitárních pracovníků, lidí, kteří se zorganizovali a sami od sebe se tuto pomoc snaží koordinovat. Ale nikdy není dost lidí pro takovou extrémní situaci,“ doplňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Ukrajině mluvil na Radiožurnálu Rostislav Valvoda, vedoucí východoevropského programu organizace Člověk v tísni

Přímo na Majdanu v Kyjevě je několik polních lékařských center a nemocnic.

„Vyvinuly se postupně, protože lidé se bojí chodit do oficiálních nemocnic. Často jsou z nich unášeni, byly případy, kdy pak byli mučeni a někteří byli dokonce nalezeni po několika dnech mrtví,“ popisuje Valvoda a pokračuje:

Sbírka pro Ukrajinu
- Charita ČR účet 55660022/0800, variabilní symbol 104
- Ukrajinská iniciativa v ČR a Ukrajinská tradice v ČR transparentní účet 2000537915/2010

„Centra jsou různě po městě, nedaleko od Majdanu a koordinují to přímo lékaři. Jsme s nimi v úzkém spojení, abychom připravili pomoc, kterou můžeme poskytnout odsud.“

Potvrzuje také, že stále volá mnoho lidí, kteří chtějí pomoci.

„Nabízejí se lidé nejen z Ukrajiny, ale i z České republiky, a musím říct, že to je docela posilující, vidět tu reakci a podporu, která v české společnosti pořád je,“ dodává Valvoda.

Český rozhlas, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme