Venezuelou zmítají protivládní protesty, zemřelo při nich šest lidí

V Caracasu i dalších venezuelských městech se znovu střetla policie s demonstranty. Při protestech už zemřelo šest lidí. Protestující, především studenti, žádají rezignaci prezidenta Nicolase Madura. Vyčítají mu rozsáhlou korupci, neustálé zdražování a nedostatek základního zboží v obchodech. Část demonstrantů také obviňuje vládu z likvidace oponentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při demonstracích ve Venezuele zemřelo už nejméně 16 lidí

Při demonstracích ve Venezuele zemřelo už nejméně 16 lidí | Zdroj: Reuters

Venezuelský prezident Nicolas Maduro pohrozil americké televizi CNN, že ji z Venezuely vykáže. CNN prý vysílá o dění v zemi mylné informace a dopouští se protivenezuelské propagandy.

Konkrétně řekl, že už zahájil kroky k tomu, aby úřady odebraly povolení pro vysílání CNN za propagandu proti Venezuele, za to, že chce svět přesvědčit, že Venezuela je ve válce. Demonstranty přitom sám označuje za fašisty a osočil také Spojené státy, že protesty podněcují.

Na druhé straně opoziční vůdce Henrique Capriles do světa vypustil informaci o tom, že proti Madurovi se chystá puč - má ho připravovat druhý muž venezuelského režimu, šéf parlamentu Diosdado Cabello, o kterém se po smrti Huga Cháveze mluvilo jako o jeho nástupci.

Lidé raději zůstavájí doma

Řada Venezuelanů zůstává kvůli napětí v ulicích a obavám z policejních zátahů raději doma. Na mnoha místech jsou zavřené i školy.

V ulicích hlavního města znovu hořely barikády a policejní zátah na protivládní demonstranty - hlavně studenty - zažila i další venezuelská města.

Jedním z mrtvých je bratr poslance vládnoucí socialistické strany. Toho podle svědků zasáhla kulka, když procházel poblíž opoziční demonstrace. Mrtvých je tedy už šest, mezi nimi mladá studentka a královna krásy z města Valencia.

Henrique Capriles svolává na sobotu velkou protivládní manifestaci. Opozice je podle něj ochotná s vládou jednat, odsuzuje ale násilný postup policie proti demonstrantům.

David Koubek, Tea Veseláková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme