Sledovali jsme ONLINE: Zástupci demonstrantů zmocnili vůdce opozice uzavřít dohodu s Janukovyčem

VIDEOPŘENOS Z MAJDANU UVNITŘ ČLÁNKU. ROZHLASOVÍ REPORTÉŘI PŘÍMO V CENTRU DĚNÍ - Majdan souhlasí s kompromisem, cesta k dohodě je prý volná. Vůdci opozice dostali zmocnění od demonstrantů podepsat dohodu s prezidentem Janukovyčem. Ten dopoledne oznámil, že Ukrajina se vrátí k ústavě z roku 2004. Pro Janukovyče to znamená výrazné omezení pravomocí. Přechodná koaliční vláda má podle dohody dovést zemi k předčasným volbám, které by se mohly konat v prosinci. Lidé v ulicích ale zprvu reagovali Jakukovyčovy sliby zdrženlivě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní demonstrantky vítají nejnovější vývoj

Protivládní demonstrantky vítají nejnovější vývoj | Zdroj: Reuters

K dohodě dospěli po několikahodinovém nočním jednání v Kyjevě prezident Janukovyč s lídry opozice a ministry zahraničí Polska, Německa a Francie. Do rozhovorů se zapojil i ruský ombudsman Vladimir Lukin.

Podle zatím známých podrobností se Ukrajina vrátí k ústavě z roku 2004, což by znamenalo přechod zpět k parlamentně-prezidentskému systému a omezení absolutistických kompetencí, které v současnosti prezident má. Účastníci mírových jednání se dohodli také na předčasných prezidentských a parlamentních volbách, pravděpodobně letos v prosinci.

Podpis dohody, původně oznámený na 11. hodinu SEČ, se ale neuskutečnil. Blokovaly ho údajně vážné rozpory v opozičním táboře. Zejména radikálnější část prosincový termín voleb zásadně odmítá a trvá na okamžité demisi prezidenta Janukovyče i potrestání všech lidí odpovědných za masakr na Majdanu. Demonstranti žádají i osvobození vězněné expremiérky Julije Tymošenkové.


Ukrajinu opouštějí turisté, vysoce postavení úředníci a bohatí podnikatelé

Číst článek

Po zatím nejtragičtějším dni od začátku konfliktu prožili Kyjevané klidnější noc, z okolí náměstí Nezávislosti se stáhli policejní těžkooděnci. Znovu začalo jezdit i metro a otevřely se obchody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo z centra Kyjeva se do vysílání Radiožurnálu přihlásil zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Nálada mezi demonstranty ale podle zpravodaje ČRo zůstává i po oznámení dohody bojovná, což dokládá incident u budovy parlamentu. Dopoledne tam vtrhla skupina ozbrojenců s automaty a svedla krátkou bitvu s ochrankou sněmovny, na místě byli i ranění.

Chaos panuje i uvnitř budovy. Předseda parlamentu Volodymyr Rybak se pokusil vyhlásit pauzu jednání, aby získal čas, s čímž nesouhlasili opoziční poslanci. Zákonodárci se dokonce poprali. Nicméně předseda sněmovny už podepsal včera přijatý zákon, který fakticky ukončuje režim „protiteroristické operace“.

Při násilných střetech demonstrantů s policií v centru Kyjeva přišlo od úterý o život 80 lidí, mezi nimi 13 policistů. Oznámil to ukrajinský ministr vnitra Vitalij Zacharčenko. Podle tamního ministerstva zdravotnictv mají třídenní srážky na kontě také přes pět stovek raněných.

espreso.tv - přímý přenos z Majdanu

ČRo, mkp, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme