Žákovské zastupitelstvo v Říčanech řeší například sportovní turnaj nebo výstavbu hřiště

Každý měsíc se v Říčanech schází nejen městské, ale také žákovské zastupitelstvo, a to už druhým rokem. Je složené z 21 školáků ze všech místních škol – tří základních a dvou gymnázií. Nejmladší zastupitel je v šesté třídě, nejstarší v maturitním ročníku. Žákovské zastupitelstvo má své vedení, rozpočet a dokonce i investiční záměr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti (ilustrační foto)

Studenti (ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Ačkoli to tak před začátkem zatím posledního jednání dlouho nevypadalo, nakonec dorazilo 14 zastupitelů z 21. A starostka, 17letá Anežka Kabátová, mohla zasedání zahájit.

Na programu měli zastupitelé dva hlavní body – sportovní turnaj mezi místními školami, který organizují, a přípravu na dotazníkové šetření ve městě. Téměř hodinu školáci řešili, jaké ceny při turnaji rozdají.

Přehrát

00:00 / 00:00

O žákovské zastupitelstvo v Říčanech se zajímala redaktorka Alena Rokosová

Současná starostka Anežka Kabátová z říčanského gymnázia je v žákovském zastupitelstvu podruhé.

„Probíhají volby nejdříve na školách a potom, když se sejdeme, už tedy zvolení zastupitelé, tak probíhá vnitrozastupitelské volení vedení,“ vysvětluje.

„My se moc nehádáme, my jsme totiž za stejné názory a stejné cíle, takže nám to jde ruku v ruce,“ dodává místostarostka, 14letá Zuzka Macková.

V loňském školním roce ovšem mladí zastupitelé tvrdé vyjednávání zažili, o post starosty měli totiž zájem dva kandidáti. Zastupitelé se tak rozdělili na dva tábory.

Šetří na volnočasový park

Žákovské zastupitelstvo má svůj rozpočet, sto tisíc korun. Část peněz z loňska si dokonce převedlo do letošního roku. Má totiž jeden cíl, na který šetří, a sice volnočasový park.

„U nás je spousta hřišť pro děti nižšího školního věku a třeba rodiče měli problém s tím, že my se tam zdržujeme. Takže prostor vyloženě pro nás prostě chyběl,“ upozorňuje Zuzka Macková.

Za převedení peněz ale musela starostka Anežka Kabátová bojovat i na skutečném zasedání městského zastupitelstva.

„Z kraje našeho volebního období přišla zpráva, že rozpočet nám byl poměrně podstatně zkrácen, protože jsme se dozvěděli, že byl ten loňský jako nevyužitý. Tak já jsem se tedy přišla osobně pohádat. Oni právě asi nepochopili náš záměr šetření, tak jsem jim to musela znova vysvětlit, jak jsme šetřili každou korunku,“ vzpomíná.

Závěr jednání pak školáci využili k diskusi se skutečnou místostarostkou. Nakonec dorazil také starosta, který si s Anežkou konečně domluvil i dlouho plánovaný oběd starostů.

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme