Trmický lihovar zatím nefunguje, musí se posoudit jeho vliv na životní prostředí

Lihovar v Trmicích na Ústecku zatím zkušební výrobu nespustí. Nejprve se musí posoudit jeho vliv na životní prostředí. Žádost ale majitelé stáhli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lihovar Trmice

Lihovar Trmice | Foto: Ivana Solničková

Trmický lihovar v minulosti obtěžoval okolí zápachem. Poté firma zkrachovala a lihovar koupili noví majitelé, kteří použili technologie k jeho odstranění.

Vedení Trmic se přesto obává, že by se zápach mohl vrátit. Jednotný názor na případné obnovení výroby v lihovaru mezi obyvateli Trmic není.

Pro opětovné spuštění lihovaru je nutné posouzení vlivu provozu na životní prostředí. Majitelé ale podanou žádost o posouzení vlivu na životní prostředí (EIU) stáhli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o situaci kolem lihovaru zjišťoval Jan Bachorík

„Řekli jsme si, že by bylo vhodnější soustředit se na věci, které ovlivňují životní prostředí, to je zejména zápach a znečištění odpadních vod,“ vysvětluje výrobní ředitel trmického lihovaru Jaroslav Brož.

Starostka Trmic Jana Oubrechtová ze Starostů a nezávislých má ale ze současné situace obavy. „Trošku se obáváme, jestli nemá průmyslový lihovar v úmyslu velkou EIU obejít,“ říká Oubrechtová.

S tím ale Jaroslav Brož z lihovaru nesouhlasí. „Nechceme obejít žádný úsek legislativy. Vytvoříme nové oznámení záměru, které bude obsahovat všechno, co má,“ konstatuje Brož.

Jedině bez zápachu

Žádost o posouzení, kterou lihovar stáhl, obsahovala podle odborníků, nedostatky. „Nebyla úplně dobře popsaná technologie, která měla být postavená, nebyl dobře řešený odpadní vzduch a jeho čištění,“ popisuje Petra Auterská, která se problematikou zápachu zabývá.

Zpracování nového posouzení by mělo být hotové do měsíce. Zkušební výroba by se mohla rozjet na konci roku.

Pracovní místa za cenu zápachu ale nechce ani vedení Trmic, ani Ústecký kraj. „Jednoznačně jsme se domluvili, že zájem obce i kraje je, aby závod fungoval, aby tam byly nové pracovní příležitosti za podmínky, že provoz nebude zapáchat,“ dodává ústecký hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM.

Další postup trmického lihovaru se bude probírat i na společné schůzce na ministerstvu životního prostředí.

Jan Bachorík, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme