Dětští násilníci opouštějí v 18 letech ústavy s čistým trestním rejstříkem

Děti, které vraždily, znásilňovaly nebo loupily, po dosažení plnoletosti opouštějí specializovaný výchovný ústav s čistým trestním rejstříkem. Nikdo nesmí o jejich minulosti nic prozradit. Je to dobře, nebo špatně? Téma, o kterém se mnoho nemluví, znají ale velmi dobře lidé, kteří nezletilé násilníky vychovávají a vyučují. Speciální zařízení stojí v Boleticích u Děčína a teď tam mají dvanáct dětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výchovný ústav v Děčíně - Boleticích

Výchovný ústav v Děčíně - Boleticích | Foto: Výchovný ústav Boletice

„Udělal jsem to tak, že jsem si tam s ním sednul a hodinu jsem si s ním povídal za mřížemi. Rozhovor měl úžasnou hodnotu. Tam to prostředí lidi ještě více otvíralo,“ říká Ladislav Pokorný.

V ústavu pracuje už přes padesát let a za tu dobu zažil různé a také hrůzné věci. Pomáhá si hudbou, ke které se snaží v rámci muzikoterapie přitáhnout i své svěřence:

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se věnovali Iva Zítková a Lubomír Smatana

„Kluci jednou hráli jak o život. Teď já vidím, jak jeden z nich, který se tehdy podílel na drastickém jednání vůči bezdomovci, říká: Prosím vás, to s námi musíte hrát někde, kde bude strašně moc lidí.“

„Kdybych mu tehdy řekl, že na jeviště před lidi bych s ním nešel, což bych mu neřekl, v tu chvíli by mě snad i zabil,“ je přesvědčen.

V ústavu panuje přísný řád. Na svůj pokoj, kde bydlí po šesti, chodí chlapci pouze přespat. Jinak mají neustále program ve škole nebo společných prostorách pod dozorem vychovatelů.

„Žádný nábytek tady není. Jednak to v místnosti nepotřebuje a také to může sloužit jako zbraň a nástroj pro sebepoškozování,“ vysvětluje ředitel ústavu Pavel Bártík.

Žádné výsledky?

V ústavu je o mladé násilníky sice postaráno, není ale jisté, jaký je výsledek pobytu a terapie. To totiž nelze zjistit. Jeden z bývalých vychovatelů, který chce zůstat v anonymitě, je v hodnocení poměrně příkrý:

„Společnost byla uspokojena tehdy, když dítě bylo za mřížemi. Žádný resocializační výstup to nemělo. Uklidili jsme ho od 14 do 18 let a nazdar, běž do světa."

Po dovršení osmnácti, výjimečně devatenácti let odcházejí mladíci s čistým trestním rejstříkem. Zatímco do ústavu přijížděli v doprovodu policie, kurátorů a výchovných pracovníků, ven už někteří odcházejí sami a mnohdy na ně nečekají ani rodiče.

Nová ministryně spravedlnosti Českému rozhlasu řekla, že dosavadní právní úpravu považuje za dostatečnou.

Ľubomír Smatana, Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme