Ombudsmanka Šabatová vyzvala svého zástupce Křečka, aby nekomentoval dění na Ukrajině

Zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček v souvislosti s ukrajinskou krizí podotkl, že násilí je možné vyřešit jen násilím. Ombudsmanka Anna Šabatová ho vzápětí požádala, aby už k situaci na Ukrajině nic dalšího neříkal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová | Zdroj: ČTK

„V obecné tezi, že násilí plodí další násilí a že násilí lze zastavit jenom dalším násilím, pokud násilník se svým jednáním nepřestane, myslím není nic, proti čemu by mohl kdokoliv protestovat,“ prohlásil Křeček.

Podle Šabatové by se ale úřad ombudsmana neměl k událostem odehrávajícím se za hranicemi České republiky vůbec vyjadřovat.

ONLINE: Parlament schválil návrat k ústavě z roku 2004 a odebral prezidentu některé pravomoci

Číst článek

„Myslím, že tím, že jsme byli zvoleni do těchto funkcí, které nám dávají celou řadu výhod, ale ty nám dávají pouze k výkonu té funkce – máme imunitu, všechny orgány jsou povinny nám odpovídat. Ale to máme proto, abychom mohli dobře hájit lidi, kteří jsou v jurisdikci České republiky, a nikoliv proto, abychom komentovali situaci jinde ve světě,“ vysvětlila v České televizi.

Svému zástupci tak zakázala další vyjádření k ukrajinské krizi. Křeček výzvu přijal s tím, že si těžko dovede představit, že by jako veřejný funkcionář mohl mlčet.

Ukrajina, Kyjev, nepokoje, barikády | Foto: Reuters

Lenka Šumová, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme