Starosta ukrajinského Lvova hodnotí dohodu mezi opozicí a prezidentem zdrženlivě

Západoukrajinský Lvov dnes vyhlásil třídenní smutek. Uctí tak památku obětí protivládních demonstrací v Kyjevě. Dohodu mezi ukrajinskou opozicí a prezidentem Viktorem Janukovyčem ale vedení Lvova zatím komentuje zdrženlivě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní aktivisté ve Lvově

Protivládní aktivisté ve Lvově | Zdroj: Reuters

„Nejde jen o symbolickou dohodu, ale záleží i na jejím provedení, tedy například patřičných zákonech, které musí schválit parlament,“ řekl starosta Lvova Andrej Sadovij.

Euromajdan se podle něj nerozejde bez konkrétních výsledků a dlouhodobě hlavním cílem protestů je demise prezidenta Janukovyče. Neodvažuje se proto odhadnout, jestli teď demonstrace skončí.

„Situace se mění z hodiny na hodinu. To krveprolití si před pár dny nedokázal nikdo představit. A lidé politikům vyčítají, že mají na rukou krev,“ dodal.

Ve lvovském regionu už napočítali 13 obětí protestů. Teď město rodinám pomáhá s převozem těl. První by mohlo dorazit už dnes večer a vystaví ho v kostelu Petra a Pavla v centru města. Tam se bude moci veřejnost přijít poklonit památce zemřelého.

V kostelích se budou pořádat sbírky pro rodiny obětí. Starosta také vyzval ke zrušení zábavních akcí a požádal třeba divadla, aby před každým představením připomněla tragické události posledních dní. Smutek ale Lvované budou zapíjet obtížně, protože starosta rozšířil zákaz prodeje alkoholu. Nově platí už od 18. hodiny.

ONLINE: Ukrajinský parlament odhlasoval osvobození expremiérky Tymošenkové

Číst článek

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes uzavřel s opozicí dohodu o vyřešení politické krize. Dokument počítá s předčasnými prezidentskými volbami a dočasnou vládou národní jednoty.

V souladu s dohodou už ukrajinský parlament schválil zvláštní zákon, který znamená návrat k ústavě z roku 2004 a který odebírá hlavě státu některé pravomoci. Sněmovna podle agentury Reuters také schválila bezpodmínečnou amnestii pro všechny zatčené, kteří by mohli být stíháni za nepokoje v zemi.

Radnice ve Lvově | Foto: Český rozhlas

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme