Zvířecí krematorium na Zličíně zatím nebude. Musí se prověřit vliv na životní prostředí

Obyvatelé pražského Zličína se plánované stavby zvířecího krematoria zatím obávat nemusejí. Ministerstvo životního prostředí totiž rozhodlo, že investor, firma Benefit Development, musí získat kladný posudek v procesu EIA. Firma tak musí dokázat, že stavba nebude mít vliv na životní prostředí a zdraví obyvatel městské části.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jezevčík

Jezevčík | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Rozhodně to tu nechceme. Přestože kdekdo říká, že to bude mít pro obec nějaký užitek, většina obyvatel si to nemyslí,“ říká jedna z obyvatelek Prahy-Zličína.

„Ministerstvo životního prostředí by to mělo sledovat. Jsou tady prameny vody, kde se nic nestaví, kde se nehnojí pole, kolem všude je zástavba, nové baráky, stěhují se sem noví lidé s malými dětmi a najednou se tam postaví nějaká spalovna?“ přidává se další.

Řada obyvatel Zličína s vybudováním pietního parku pro zvířata nesouhlasí. Někteří proto poslali na začátku února svá nesouhlasná vyjádření na ministerstvo životního prostředí. To nakonec rozhodlo, že plánovaná stavba zvířecího krematoria bude podrobena procesu EIA.

V něm musí investor, firma Benefit Development, dokázat, že stavba nebude mít negativní vliv na životní prostředí. „Investor bude muset doložit zejména doklady, které se týkají ochrany ovzduší, spodních vod a samozřejmě i rázu krajiny. Případně bude muset zpracovat variantní řešení, že by tato stavba byla mimo obytnou zónu. To znamená, že by to byla alternativa k současnému projektu,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

„Teď začíná standardní proces EIA, na jehož konci bude buď povolení této stavby, nebo zamítnutí, případně povolení s nějakými podmínkami,“ dodává Vitík.

Projekt pietního parku pro zvířata chovaná v zájmových chovech v Praze-Zličíně | Foto: Český rozhlas

Proti krematoriu je radnice, magistrát i hygienici

S krematoriem pro zvířata nesouhlasí také magistrát hlavního města, pražská hygienická stanice, různá občanská sdružení ani zličínská radnice.

„My jsme vyjádření ministerstva životního prostředí velmi uvítali. Mají zájem, aby se všechno řádně prošetřilo a aby se nezhoršovalo životní prostředí v naší městské části,“ říká starostka Zličína Marta Koropecká za Nezávislé.

„Podle našeho názoru už současná dokumentace dokazuje, že řada limitů je hraničních a řada limitů je překračována. V tom případě ty, které jsou limitní, budou nadále překračovány a je zcela nepochopitelné a šokující, že když máme někde v Praze čisté životní prostředí, tak tam umístíme něco, čím bychom to životní prostředí zničili,“ zlobí se starostka.

Český rozhlas oslovil majitele pozemku, firmu Benefit Development, která chce pietní park pro domácí zvířata vybudovat. Jednatel firmy Alois Mikulášek ale na telefon, e-maily ani SMS nereagoval.

Jak dlouho bude trvat proces EIA, není v tuto chvíli jasné. Záleží na tom, jak rychle a přesvědčivě firma Benefit Development doloží, že stavba nebude mít negativní vliv na okolní prostředí.

mka, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme