Karlovy Vary vybraly firmu, která opraví památkově chráněnou silnici Stará pražská

Zřícená stěna pod silnicí Stará pražská se brzy dočká opravy. Karlovy Vary vybraly firmu, která práce provede. S rekonstrukcí by se mělo začít už koncem února, podle vedení města bude ale rozsáhlejší, než se původně plánovalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovy Vary opraví památkově chráněnou Starou pražskou silnici, která se propadá

Karlovy Vary opraví památkově chráněnou Starou pražskou silnici, která se propadá | Zdroj: ČTK

Stěna se zřítila už koncem roku 2012. Kvůli bezpečnosti město uzavřelo stezku, která pod silnicí vede. V místě sesuvu je také omezený provoz – na silnici nesměly vjíždět těžké vozy, mimo autobusů MHD.

Řidiči ale zákazovou značku většinou nerespektovali a zejména turistické autobusy si ulicí dál zkracovaly příjezd do města. Odtamtud je totiž jeden z nejkrásnějších pohledů na Karlovy Vary.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o opravě Staré pražské silnice zjišťovala redaktorka Andrea Strohmaierová

Město se stěnu chystalo opravit v loňském roce, nakonec se mu to ale nepovedlo. Až letos magistrát konečně vybral firmu, která opěrnou zeď zrekonstruuje. Oprava vyjde zhruba na 4 miliony korun.

„Domluvili jsme se na tom, že nebudeme dělat pouze kosmetickou úpravu, to znamená přeskládání a přespárování stávajících opěrných zdí, ale že půjdeme do samotného tělesa stavby. Tam je předpoklad, že jsou tam kaverny, kde se drží voda, která právě způsobuje samotný problém stavby,“ přibližuje náměstek primátora Petr Bursík z ODS.

„Postup bude takový, že se budou dělat injektáže, kde budou průběžně dělány i jádrové vrty, abychom zjistili geologické složení toho tělesa. Po vyhodnocení geologem a statikem budeme hledat místa a způsoby, jak těleso zpevnit,“ dodává.

Silnice není stavěna pro takovou zátěž

Až práce začnou, řidiči budou muset počítat s dalším omezením dopravy. A pokud se bude opravovat i propustek pod spodní zatáčkou, zřejmě se komunikace uzavře úplně.

Pražská silnice leží ve svazích Ottovy výšiny. Postavena byla na počátku 19. století jako nová cesta z Karlových Varů na Prahu. Tehdy byla stavěna pro kočáry. Vydržela do dneška, přestože ji moderní doprava zatěžuje neúměrně více, než tehdejší stavitelé předpokládali.

V současné době jezdí po Staré pražské i vozidla nad pět tun. Město ale zváží, jestli do budoucna nezavede výraznější omezení dopravy, aby památku ochránilo.

Karlovy Vary opraví památkově chráněnou Starou pražskou silnici, která se propadá | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Je tady předpoklad, že dojde k jistému omezení, protože konstrukce toho tělesa k tomu není stavěna. Pokud budou finanční prostředky na komplexní rekonstrukci celé komunikace Staré pražské, tak dojde k celkovému zpevnění. Ale bavíme se v řádech desítek, troufám si říci i stovek milionů korun,“ upozorňuje Bursík.

Náměstek primátora Jiří Klsák z Karlovarské občanské alternativy je také pro omezení dopravy, uvědomuje si ale, že to bude hodně složité:

„Je pravda, že jde o technickou kulturní památku, a jako takovou bychom ji měli chránit. Já osobně bych tamtudy nepouštěl těžkou dopravu. A i autobusy, které by tudy měly jezdit, bych omezil spíše na menší vozítka. Ale pak zase se nevyhnu řešení, že doprava bude muset vést jinudy a bude víc zatěžovat centrum města.“

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme