Biatlonistky předvedly na velké akci ve štafetě nejlepší výkon za posledních 20 let

K pěti opravdovým medailím přidal český biatlon na těchto olympijských hrách už třetí medaili bramborovou. Nečekaně se o ni v ženské štafetě postaralo kvarteto Puskarčíková, Soukalová, Landová a Vítková.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gabriela Soukalová předávala štafetu finišmance Jitce Landové

Gabriela Soukalová předávala štafetu finišmance Jitce Landové | Zdroj: ČTK

"Trochu jsem byla nervózní. Doufala jsem ale, že bych mohla střílet líp, jelikož celý pobyt v Soči jsem střílela dobře, čtyři dobíjení na úvod mě trochu zklamala. V cíli jsem pak fandila Gábině, ta má snad v zadku vrtuli," usmívala se Eva Puskarčíková.

Gabriela Soukalová běžecky předvedla nejlepší výkon ze všech biatlonistek. Vyšla tak taktika, že po relativně slabší závodnici přišla na řadu ta nejsilnější, aby smazala ztrátu a Jitce Landové předala štafetu v komfortní pozici.

Přehrát

00:00 / 00:00

S biatlonistkami natáčel reportér ČRo Jan Suchan

"Každý má svůj subjektivní pohled. Když jsme se zamysleli nad jednotlivými úseky, tak to dávalo smysl. Kdo biatlonu rozumí, tak by dal našim trenérům zapravdu. Udělali to nejlepší, co mohli, když nás rozestavili takhle," zastávala se trenérské dvojice Ondřej Rybář-Jindřich Šikola Gabriela Soukalová, která vytáhla štafetu z jedenáctého místa na druhé.

Jenže pak musela Jitka Landová dohromady pětkrát dobíjet a víceméně bylo po medailových nadějích. Střelecky to navíc nebylo úplně ono ani od finišmanky Veroniky Vítkové.

"Vleže jsem rány mimo zbytečně uspěchala. Asi jsem moc chtěla dát nulu a dohnat ztrátu, nepovedlo se, ale dobila jsem hned. Vestoje jsem pak nedala poslední ránu, která byla taky moc rychlá," vysvětlovala Veronika Vítková. I přesto posunula český tým o dvě příčky vzhůru těsně pod stupně vítězů.

Češky byly na okruhu rychlé, hodně ale dobíjely

A mohlo to být ještě lepší, vědí české biatlonistky. Celkem totiž na střelnici čtrnáctkrát dobíjely, což je nejvíc ze štafet, které nemusely na trestné kolo.

"Kdybychom dobíjely méně, tak to mohlo třeba dopadnout lépe. Kdyby je ale kdyby, já jsem ráda za čtvrté místo, taky jsme mohly být patnácté," nemrzela horší střelba Evu Puskarčíkovou.

Před čtyřmi lety ve Vancouveru skončily Češky šestnácté a lépe než v Soči na tom byly na velké akci jen jednou - na mistrovství světa 1993, kde zvítězily.

Jan Suchan, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme