Biocel Paskov ukončil přestavbu továrny, zápach lidi obtěžuje dál

Změna výroby v největší celulozce v zemi, Biocelu Paskov, je u konce. Po zhruba dva roky trvající přestavbě už továrna produkuje viskózovou celulózu, bez které se neobejde textilní průmysl. Více než dvou miliardová investice je pro firmu novou příležitostí a příslibem do budoucnosti, lidem v okolí továrny ale úlevu nepřinesla. Zápach i hluk je totiž trápí stále.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tovární komíny

Tovární komíny | Foto: Comstock Images

„Už dneska můžeme říct, že jsme snížili emise SO2, že jsme snížili hodnotu AOX ve vodách,“ to jsou podle ředitele Biocelu Paskov Iva Klimši hmatatelné změny k lepšímu, obyvatele Paskova i okolních obcí ale obtěžuje hlavně typický zápach.

Václav Dvořák i paní Jarmila se před místní samoobsluhou shodnou, že na tom nová technologie nic nezměnila.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémy lidí v okolí celulózky v Paskově se zajímala Iva Havlíčková

„Myslím, že ne, hlavně ráno, když otevřete dveře. Smrdí to a prachu je, nadávám pořád.“

Starosta Paskova Petr Baďura z KSČM ale věří, že soužití čtyřtisícového městečka s největší celulozkou v zemi bude časem lepší.

„Zkušební provoz má určité problémy, na druhou stranu musím říct, že vedení Biocelu má velkou snahu problémy odstranit. Samozřejmě to nepůjde ze dne na den.

Kvůli omezení hluku firma vysazuje stromy a instaluje tlumiče, pracuje i na utlumení zápachu, tvrdí ředitel Biocelu Ivo Klimša.

„Provádíme to, že stahujeme nízkostřešní emise, které jsou ve výrobních halách, a spalujeme je v regeneračním kotli. Postupně se snažíme nacházet zdroje zápachu a likvidovat je.“

V Biocelu Paskov pracuje necelých 400 lidí, po změně technologie nová pracovní místa nevznikla. Vyrobená buničina putuje k rakouskému majiteli továrny, společnosti Lenzing a ve výsledku z ní vzniká třeba sportovní oblečení.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme