Komunikace přes mobilní aplikace je oblíbená u zločinců. Jako důkaz u soudu neobstojí

Mobilní aplikace jako Viber nebo WhatsApp, které slouží pro výměnu krátkých textových zpráv, jsou čím dál oblíbenější u zločinů. Pomocí nich se totiž vyhýbají policejním odposlechům. Pro detektivy je velmi těžké monitorovat komunikaci, kterou využívá přes 470 milionů lidí na celém světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smartphone (ilustrační foto)

Smartphone (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Internetové chaty může policii zpřístupnit jen společnost, která služby provozuje. Jenže firmy provozující WhatsApp nebo Viber sídlí v zahraničí a dostat od nich data je podle odborníků skoro nemožné.

„Obvykle se jedná o zahraniční osoby, které podnikají v cizí zemi, v jiné jurisdikci, čili v jiném právním prostředí. Poté je samozřejmě součinnost s nimi velice problematická,“ potvrzuje soudní znalec Radek Beneš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak složité je dostat se k záznamu komunikace přes mobilní aplikace, zjistili reportéři Markéta Chaloupská a Jan Beneš

Odposlechy telefonu přitom policie využila v řadě velkých kauz. Tradiční sms zprávy policii například umožnily detailně zmapovat komunikaci bývalé ředitelky premiérova kabinetu Jany Nečasové, která podle obvinění nechala sledovat premiérovu tehdejší ženu.

Ke komunikace přes Viber nebo WhatsApp se ale kriminalisté dostanou jen jedním poměrně komplikovaným způsobem. Dotyčnému musí telefon nejdříve zabavit a z interního disku následně vytáhnout všechny údaje.

Takto získané údaje však nelze podle expertů i samotných policistů předložit jako důkazní materiál.

Viber je aplikace pro chytré mobilní telefony, jejímž prostřednictvím může uživatel zdarma psát zprávy, volat i posílat obrázky nebo videa.
WhatsApp je obdobná aplikace pro mobilní telefony. Umožňuje posílat zprávy, obrázky, videa, zvuky a dokonce polohu na mapě.

„Nelze přesně určit čas a datum, nebo s těmito daty lze manipulovat,“ uvádí policista, který se odposlechy dlouhodobě zabývá, ale chtěl zůstat v anonymitě.

Oficiálně se policie nechce vyjadřovat. Mluvčí policejního prezidia Vlasta Suchánková pouze uvedla, že odposlechy má na starosti Útvar zvláštních činností.

„Metody a postupy, které tento útvar používá, slouží k odhalování a dokumentování trestné činnosti. Je pochopitelné, že tyto postupy ani možnosti útvaru nejsou určeny ke zveřejňování,“ říká Suchánková.

Podle expertů bude počet uživatelů těchto mobilních aplikací stále stoupat. Věří tomu i společnost Facebook, která WhatsApp kupuje za 16 miliard dolarů.

Jan Beneš, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme