Letošní ročník Českých lvů by měl slavnostnímu předávání navrátit ztracenou eleganci, říká Ivo Mathé

V pražském Rudolfinu dnes členové České a filmové akademie předají výroční filmové ceny Český lev. Večerem bude provázet Marek Eben. Oproti předešlým ročníkům, by měl večer v pražském Rudolfinu vypadat podstatně jinak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rudolfinum

Rudolfinum | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Na scéně pražského Rudolfina nebudou jen herci a tvůrci filmů, ale také hráči České filharmonie, protože právě oni udílení cen doprovodí různými předěly i přehlídkou některých filmových melodií.

„Jsme přesvědčeni o tom, že v kategorii klasické hudby, aniž bychom hráli hudbu filmovou, jsou opravdu známé skladby. Posluchači třeba ani netuší, jak se jmenují, ale dobře je znají,“ vysvětluje ředitel Filharmonie David Mareček.

Předseda České filmové a televizní akademie Ivo Mathé jedním dechem dodává, že večer by měl být hlavně důstojnou oslavou českého filmu. Proto se odehrává v Rudolfinu za účasti filharmoniků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na slavnostní předávání Českých lvů zve posluchače Českého rozhlasu reportérka Michaela Vetešková

„Jistě lze garantovat vyšší úroveň nebo jistou eleganci večera, jejíž ztrátou udílení již léta trpělo. Jakási ztráta standardu večera byla jedním z důvodů kritiky členů akademie vůči producentovi Petru Vachlerovi,“ uvádí Mathé.

Podobu nezměnil jen styl večera, ale i samotné sošky jsou jiné. Podle návrhu designéra Jakuba Berdycha připomínají kužel světla. Jsou ze skla a uvnitř se ukrývá malý zlatý model lva.

„Bude trochu cítit, jak tam sklo vtékalo. Bude tam geometrie a jemný detail typu šperku, to znamená ten lvíček,“ popisuje Berdych.

Václav Řezáč vyráběl sošky ve své dílně na poslední chvíli, protože teprve až na sklonku roku se Akademie se zakladatelem původních Českých lvů Petrem Vachlerem dohodli na přenechání ochranné značky na Českého lva.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme