Pacienti často čekají na operaci déle, než připouští nařízení

V některých českých nemocnicích se čeká na operace déle, než připouští pravidla. Český rozhlas se zaměřil na to, jak dlouho čekají pacienti na náhradu kyčelního nebo kolenního kloubu a na odstranění šedého zákalu. Horší dostupnost těchto zákroků totiž lidem výrazně snižuje kvalitu života.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operace (ilustrační foto)

Operace (ilustrační foto) | Foto: Pavel Pavlas

V některých regionech jsou lhůty delší, než připouští nařízení o dostupnosti zdravotních služeb. To zavedl ministr Leoš Heger a současný šéf resortu Svatopluk Němeček z ČSSD na něm nechce nic měnit. Čekací lhůty chce zkrátit tak, že do nemocnic dostane víc peněz z vládní rozpočtové rezervy.

„Připravujeme návrh zákona a budeme se snažit co nejrychleji dosáhnout jeho účinnosti, aby proběhl kolečkem Poslanecká sněmovna - Senát," uvádí Němeček.

Na náhradu kyčelního nebo kolenního kloubu by pacienti v Česku neměli čekat déle než jeden rok. Operaci šedého zákalu jim nařízení vlády garantuje do 30 týdnů. Skutečnost je však trochu jiná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čekací lhůty na jednotlivé operace prověřila reportérka Lenka Jansová

„V případě totální náhrady kyčelního kloubu se rozpětí v současné době pohybuje od půl roku do dvou let. Asi 80 procent pacientů přitom odoperujeme do 15 měsíců,“ říká Egon Havrlant z olomoucké fakultní nemocnice.

Třeba v Ostravě mohou pacienti čekat na umělý kloub až dva a půl roku. Petr Hrabák z odboru zdravotního účtování a statistiky Fakultní nemocnice Plzeň zase připustil, že u nich jdou pacienti na operaci šedého zákalu až po roce. Je to kvůli nedostatku peněz.

„Celková úhrada pro zařízení nemocniční péče v naší fakultní nemocnici klesla poměrně výrazně. Zároveň došlo ke zrušení regulačních poplatků za pobyt v nemocnici. Za poměrně více práce tedy dostaneme méně peněz,“ říká Hrabák.

Záleží na smlouvě s pojišťovnou

Ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslava Kunová říká, že se nemocnici daří splňovat termíny u mamografického screeningu, protože tyto výkony jsou placeny zvlášť, takže není problém, aby pojišťovna uhradila tolik zákroků, kolik jich lékaři provedou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čekacích dobách na operace v nemocnicích mluvila v Ranním interview na Radiožurnálu předsedkyně Asociace nemocnic České republiky a ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslava Kunová

„U náhrad kyčelního kloubu a katarakt záleží na pojišťovně. V předchozích třech letech byl systém takový, že pojišťovna určovala počet výkonů, které nemocnice mohla udělat. Takže se stalo, že jsme vyčerpali počet výkonů, které nám pojišťovna nasmlouvala, a pacienti museli čekat,“ vysvětluje.

Ve Fakultní nemocnici Brno-Bohunice se na operaci šedého zákalu nečeká vůbec, jenom na umělé klouby. Anna Mrázová z tohoto zdravotnického zařízení ale řekla, že zrušení regulačních poplatků za den v nemocnici čekací doby neprodlouží.

„Doba dvanácti měsíců je od počátku, kdy čekací doby sledujeme. Nelze to dávat do souvislosti s ničím jiným než s platbami zdravotních pojišťoven,“ komentuje to Mrázová.

Čekací lhůty na jednotlivé operace | Foto: Lenka Jansová, Iva Menšíková

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD zdůrazňuje, že akutní operace jsou dostupné všude okamžitě.

„Samozřejmě máme plánované operativní výkony, které jsou trochu závislé na tom, jaký finanční objem peněz ve zdravotnictví máme. Konkrétně narážím například na endoprotézy kyčelního kloubu, kde je materiál poměrně drahý. Čekací lhůty jsou tam vyvolány tím, že pojišťovny nemají nekonečné množství peněz, aby to zaplatily všechno,“ říká Němeček.

Urychlit plánované výkony chce ministr tím, že do nemocnic pošle už v polovině roku dvě miliardy korun navíc. Šéf resortu financí Andrej Babiš z hnutí ANO se už ale nechal slyšet, že chce nejdřív prozkoumat hospodaření nemocnic.

Velká zdravotnická zařízení zveřejňují čekací doby od roku 2011 na svých webech. Nařídilo jim to ministerstvo pod vedením Leoše Hegera z TOP 09. Od té doby se lhůty nijak výrazně nezměnily.

Lenka Jansová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme