Na pamětní pochod Charkov - Sokolovo vyrazí 130 civilistů i vojáků v záloze

Početný pamětní pochod Charkov - Sokolovo vyráží dnes z jihlavského Krajského vojenského velitelství. 130 civilistů a vojáků v záloze dostane do rukou jen obálku s prvním záchytným bodem. To jim společně s dobrými botami musí stačit pro 50kilometrovou noční cestu k cíli, který neznají. Přesto někteří z nich zkoušejí hranice svých možností každoročně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pamětní pochod Charkov - Sokolovo

Pamětní pochod Charkov - Sokolovo | Foto: Olga Štrejbarová

„Na startu dostanou souřadnici a kus mapy pouze pro první stanoviště, vůbec neznají cíl dopředu,“ říká pořadatel pamětního pochodu Karel Hanák.

„Mají s sebou krizovou obálku, kde jsou uvedená čísla na pořadatelský tým. Popřípadě můžeme zajistit odsun raněných nebo těch, kdo už dál nemůžou,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pamětní pochod Charkov - Sokolovo přiblížila reportérka Olga Štrejbarová

Tříčlenné skupinky vyrážejí po pěti minutách. „Chceme si vyzkoušet, jestli jsme schopní to ujít,“ vysvětluje motivaci trojice mužů. S sebou na cestu si berou náhradní ponožky, tričko, jídlo a lékárničku.

Start je v sobotu v 16 hodin z Krajského vojenského velitelství v Jihlavě. Cíl je pro 130 účastníků neznámý, přesto časově daný. Konec je v 9 hodin a potom následuje odjezd unavených pochodníků autobusem zpět do Jihlavy.

Pamětní pochod Charkov – Sokolovo připomíná hrdinství vojáků 1. československého samostatného praporu. Po 350 kilometrech do Charkova zvládli ještě dalších 50 kilometrů do vesnice Sokolovo, kde měli zabránit dalšímu postupu německých vojsk.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme