Porodnost v Jihomoravském kraji v loňském roce mírně stoupla

Porodníci z Jihomoravského kraje hlásí dobré zprávy. V uplynulém roce se miminkům narozeným v jihomoravských porodnicích obzvlášť dařilo. Pokles porodnosti, který pronásleduje Českou republiku už několik let, se v kraji zastavil. Už třetí rok po sobě se rodí přibližně stejný počet dětí a v minulém roce jejich počet dokonce mírně vzrostl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Porod

Porod | Zdroj: Reuters

V minulém roce se na jižní Moravě narodilo přesně 12 563 dětí. To je o 53 dětí víc než v předchozím roce a o 23 dětí víc než v roce 2011. Téměř polovina z nich se narodila v porodnici ve Fakultní nemocnici Brno. Největší nárůst narozených dětí ale zaznamenala vyškovská porodnice, kde se narodilo o deset procent víc dětí než v předchozím roce.

Kromě poklesu porodnosti je v Česku také ne zcela pozitivní trend, že se rodí čím dál víc nezralých dětí. I tomuto se podařilo na jižní Moravě vyhnout. Kraj se drží přibližně jedno procento pod celostátním průměrem, který přesahuje 8 procent předčasně narozených dětí.

Lékaři konstatují, že rodičky čím dál víc odkládají věk, kdy se stanou matkou, na pozdější dobu, což s sebou nese větší riziko komplikací při porodu včetně rizika porodu předčasného.

Ubylo vícečetných těhotenství

Větší riziko předčasných porodů hrozí například u vícečetných těhotenství. Těch na jižní Moravě ubylo. V minulém roce se nenarodila ani jedna trojčata a dvojčat bylo 196, tedy o pětinu méně než v roce 2012. Za to jsou gynekologové a porodníci rádi.

„Náklady na dvojčetné těhotenství nejsou dvojnásobné, ale desetinásobné. Z toho plyne, že každý pokles se jednoznačně pozitivně projeví ve všech aspektech, ať už ze strany rizika pro dítě, tak i pro tu rodinu a pro společnost,“ vysvětluje přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Pavel Ventruba a dodává:

„A vícečetná těhotenství jsou provázena předčasným porodem a následnými komplikacemi - to znamená, že u těch dětí je větší počet astmati, diabetu a dalších následných onemocnění.“

Pětina porodů byla císařským řezem

Porodníkům v Jihomoravském kraji se podařilo vyhnout ještě jednomu negativnímu trendu českých porodnic, a to stoupajícího počtu porodů císařským řezem. Císařský řez provedli lékaři u pětiny maminek, zatímco v jiných krajích tak řeší až 40 procent porodů. Celorepublikově rodí císařským řezem každá čtvrtá žena.

Proč by vlastně měly matky upřednostňovat přirozený porod před tím císařským? Podle lékařů nejlepší způsob porodu vymyslela příroda sama a věděla, proč tak volí. Každý operační zákrok představuje riziko. Děti narozené klasickým porodem jsou prý navíc odolnější při zvykání si na náš svět.

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme