V Itálii složila přísahu nová vláda Mattea Renziho, důvěrů nejspíš získá hladce

V Itálii dnes složil do rukou prezidenta Giorgia Napolitana přísahu nový kabinet premiéra Mattea Renziho, který se tak v 39 letech stal nejmladším předsedou vlády v historii země. Z 16 ministrů tvoří polovinu ženy, žena poprvé povede i resort obrany. Kabinet požádá v pondělí o důvěru parlament, očekává se, že ji hladce získá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matteo Renzi. Nejmladší premiér v dějinách Itálie

Matteo Renzi. Nejmladší premiér v dějinách Itálie | Foto: Alessandra Tarantino | Zdroj: ČTK

Nová vláda vznikla v rekordním tempu: předchozí premiér Enrico Letta totiž po sporech uvnitř vládní středolevicové Demokratické strany (PD) podal demisi teprve minulý pátek.

Dosavadní starosta Florencie Renzi, který se do čela PD dostal před dvěma měsíci a ve vysoké politice je nováčkem, se bude opírat o stejnou koalici jako Lettův kabinet.

Kromě PD v ní je Nová centristická pravice (NCD), kterou vede Angelino Alfano, dřívější spojenec kontroverzního expremiéra Silvia Berlusconiho, a další dvě menší středová hnutí. Alfano bude v novém kabinetu dál zastávat post ministra vnitra.

Itálie má třetí největší ekonomiku v eurozóně, ale z recese vychází jen pozvolna, s chabým růstem ve výši 0,1 procenta v loňském posledním čtvrtletí.

Renzi už avizoval, že se pokusí rychle prosadit nutné hospodářské reformy. Chce také změnu volebního zákona, která by měla zaručit, že další parlamentní volby neskončí patem stejně, jako ty poslední v předchozím roce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme