Papež František poprvé jmenoval nové kardinály. Přihlížel i jeho předchůdce

Papež František dnes poprvé v roli hlavy římskokatolické církve jmenoval nové kardinály. Je jich 19 a pocházejí z Evropy, Afriky, Ameriky a Asie. 16 jich je mladších 80 let, což znamená, že doplní sbor kardinálů-volitelů oprávněných vybírat nového Svatého otce. Ceremonie se ve Svatopetrském chrámu zúčastnil i emeritní papež Benedikt XVI., který se na veřejnosti objevil poprvé od chvíle, kdy loni koncem února rezignoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František se zdraví se svým předchůdcem Benediktem při ceremoniálu jmenování nových kardinálů ve Svatopetrském chrámu ve Vatikánu. 22. 2. 2014

Papež František se zdraví se svým předchůdcem Benediktem při ceremoniálu jmenování nových kardinálů ve Svatopetrském chrámu ve Vatikánu. 22. 2. 2014 | Zdroj: Reuters

Purpur nově oblékne šest hodnostářů z Evropy, zbytek reprezentuje ostatní kontinenty. Nové kardinály mají ode dneška například Nikaragua, Korea, Burkina Faso, Haiti nebo Filipíny.

Celkem pocházejí z 12 zemí. Kardinálem se stal i Františkem jmenovaný vatikánský státní tajemník Pietro Parolin.

Tři z nových kardinálů jsou starší než 80 let. Mezi nimi i známá postava - 98letý Loris Francesco Capovilla, osobní sekretář někdejšího papeže Jana XXIII.

Sbor kardinálů-volitelů má po dnešku 122 volitelů, tedy hodnostářů mladších 80 let, a poprvé je mezi nimi celá polovina duchovních, kteří nepocházejí z Evropy. Celkově je nyní kardinálů 218.

Velké pozdvižení mezi přihlížejícími dnes způsobila přítomnost předchozího papeže Benedikta XVI., který se v chrámu usadil do předních lavic mezi ostatní kardinály.

Šestaosmdesátiletý emeritní papež žije od své loňské rezignace v ústraní, a ačkoli se několikrát setkal s Františkem, na veřejnosti se za poslední rok neobjevil.

ČTK, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme